Magazin

Joga ženama u godinama ispravlja hod

Bavljenje jogom u starijim godinama pomaže ženama da brže hodaju i održavaju ravnotežu, pokazala su istraživanja sa Univerziteta “Temple” u Filadelfiji.

Loading...

Ekipa stručnjaka je osmislila program vježbi, ciljano namijenjen starijim osobama. U vježbama su zastupljene bazične joga poze, sa preciznim objašnjenjima kako da se stoji uspravno, savije naprijed, nagne ustranu…

Nakon devet nedjelja vježbanja, dame obuhvaćene programom su u prosjeku “porasle” za centimetar. Zapravo, istinski nisu porasle, već su se ispravile iz pogrbljenog položaja.

Žene su bile starije od 65 godina, vježbale su dva puta nedjeljno po sat i po. Postepeno je pojačavan intenzitet vježbi. Nakon završenog programa pokazalo se da su imale duži korak i brže hodale, a mogle su duže da se održe i na jednoj nozi. Imale su i više samopouzdanja prilikom održavanja ravnoteže u stojećem položaju i pri hodu.

Poboljšava ravnotežu i stabilnost

Mnogi položaji u jogi se fokusiraju na ravnotežu i stabilnost, što je izuzetno važno kako starimo. Jačanje mišića i poboljšanje ravnoteže preduhitriće mogućnost pada, što može biti veoma problematično kod starijih ljudi. Međutim, ako do pada dođe, snaga i stabilnost pomažu seniorima da se brže oporave.

I vježbe fleksibilnosti koje pruža joga su sjajne ako su vaši zglobovi bolni i ukočeni. Istraživanje o efikasnosti joge za liječenje osteoartritisa kod starijih žena pokazalo je da pruža terapeutske učinke. Lagani pokreti mogu opustiti i oblikovati mišiće, što može pomoći da se izbjegnu različite povrede.
 

Izvor

Ključne riječi
Loading...

Komentariši

Za napredne opcije komentarisanja, možete se prijaviti
avatar
  Obavještenja  
Obavijesti me o
Back to top button
Close
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!