Kultura

Pronađena kuća u kojoj je Šekspir napisao “Romea i Juliju”

Otkrivena je lokacija kuće slavnog pisca Vilijama Šekspira u Londonu, u kojoj je napisao najpoznatiju ljubavnu tragediju “Romeo i Julija”, pišu britanski mediji.

Istoričar londonskog pozorišta Džefri Marš proveo je deceniju istraživajući gdje je engleski dramatičar i pjesnik živio tokom 1590. godine. U tom periodu on je pisao roman “Romeo i Julija” koji je izdat 1597. godine.

Loading...

Maršova potraga započela je nakon što je 2008. u istočnom londonskom predgrađu Šoreditč otkriveno prvo javno pozorište u Engleskoj, a koje je Šekspir sagradio 1576. godine i nazvao ga jednostavno “The Theatre”.

Prethodno je utvrđeno kako je Šekspir živio u centralnom Londonu u blizini stanice Liverpul Strit, tada poznate kao predgrađe St. Helens. Međutim, tačna lokacija nikada nije identifikovana.

Sadašnji dokazi upućuju da je engleski pisac živio u kući iznad crkvenog dvorišta St. Helensa kao stanar Kompanije prodavača kože ili udruženja koje se bavilo organizovanom prodajom elizabetanske kože.

“Mjesto gde je Šekspire živio u Londonu daje nam dublje razumijevanje inspiracije koju je on imao za rad i život. U roku od nekoliko godina migracija iz Londona u Stratford, živio je u jednom od najbogatijih dijelova gradu, zajedno sa moćnim javnim ličnostima, bogatim međunarodnim trgovcima, ljekarima i profesionalnim muzičarima”, rekao je Marš.

Istoričar je dodao kako je život u Londonu povećao Šekspirov status i uticao na razvoj njegove karijere u periodu dok se pisac nije odlučio kupiti impresivnu i skupu kuću u Stratfordu.

(Klix.ba)

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!