Politika

Cvijanović: SDA pokazuje kukavičluk u procesu formiranja vlasti

ŠAMAC – Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je danas u Šamcu da SDA pravi gimnastiku da bi zadovoljila svoje ciljeve i da ima dozu kukavičluka da zajedno sa ostalim pobjednicima na izborima, a to su iz HDZ BiH iz hrvatskog i SNSD iz srpskog naroda, uđe u vlast na nivou BiH.

“Kao potencijalni problem vidim međusobne odnose između partija kao što su HDZ i DF”, rekla je Cvijanovićeva novinarima u Šamcu.

Ona je izrazila želju da vlast na nivou BiH bude brzo formirana od tri pobjedničke partije koje su dominantne i koje su pokazale kapacitet na izborima.

“Uzalud smo potrošili vrijeme jer je i matematički i politički bilo moguće da to uradimo u decembru prošle ili najkasnije u februaru ove godine, ali je nedostajalo dobre volje. Odgađanjem smo mnogo izgubili jer je ovo bilo vrijeme kada je trebalo da zgrabimo priliku s obzirom na to da je na odlasku trenutna garnitura vlasti u EU. To je trebalo da iskoristimo da dođemo do pozitivnog mišljenja Evropske komisije, a nakon toga i kandidatskog statusa. Jedan od uslova za to bilo je formiranje vlasti na nivou BiH”, naglasila je Cvijanovićeva.

Prema njenim riječima, tu nema nikakvog problema jer to nije nikakva nemoguća situacija u kojoj treba da se dobro zamislite kako da je riješite, i postoje svi uslovi i partije koje mogu da formiraju parlamentarnu većinu.

“Imamo jasno izražene pobjednike na izborima i koncept vlasti na nivou BiH u kojem je logično da reflektuje vlast sa nivoa Srpske zato što mnogo procesa koje treba rješavati podrazumijeva angažman i sinhronizaciju različitih nivoa vlasti. Ovdje SDA nema dovoljno političke volje, oni su blokirali ovaj proces i izmišljali razne razloge”, istakla je Cvijanovićeva.

Govoreći o potencijalnim rokovima u kojima bi mogla da bude formirana vlast na nivou BiH, Cvijanovićeva je rekla da taj odgovor ne zna jer SDA možda na pamet padnu još neki uslovi.

“Oni delegiraju pitanja o kojima nema saglasnosti, a moja politička logika je da se bavimo onima gdje je moguća politička saglasnost. Za mene je to neozbiljno i neodgovorno jer time sprečavate da nešto funkcioniše. Nema ništa od uslovljavanja i ako smo svi ozbiljni onda treba da dogovorimo šta je na dnevnom redu, a smatram da je prioritet da bude deblokiran evropski put i da dobijemo status kandidata”, poručila je Cvijanovićeva.

Ona je istakla da bi BiH dobijanjem statusa kandidata za članstvo u EU imala na raspolaganju i više novca i mogla da učestvuje u različitim vidovima podrške iz fondova EU koje sada nema pravo da koristimo.

(SRNA)

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!