Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Politika

Cvijanovićeva u Šamcu: Biće izdvojena sredstva za još jednu osnovnu školu

ŠAMAC – Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je danas da opština Šamac možda najbolje pokazuje veoma dobru sinergiju rada republičke i opštinske vlasti i naglasila da će takav način rada biti nastavljen sa svim lokalnim zajednicama u Srpskoj.

Cvijanovićeva je, nakon svečane sjednice Skupštine opštine povodom 15. aprila – Dana opštine Šamac, navela da je Vlada Srpske u proteklih nekoliko godina u Šamac uložila 70 miliona KM.

Ona je podsjetila da je za saniranje posljedica poplava Vlada izdvojila 40 miliona KM, od čega više od 13 miliona u okviru vaučera za pomoć pojedincima čije su kuće oštećene.

“Niz je različitih projekata. Prošle godine je samo 630.000 KM uloženo u vrtić u Obudovcu, te za lokalnu infrastrukturu i druge projekte značajne za opštinu. Dogovorili smo da ove godine nastavimo sa zajedničkom aktivnošću ulaganja, uz sredstva koja je već odobrila Vlada Srbije, a iznose 100.000 KM za rekonstrukciju škole u Obudovcu”, istakla je Cvijanovićeva.

Ona je najavila da će iz kabineta predsjednika Srpske biti izdvojena sredstva za još jednu osnovnu školu u Šamcu, u Gornjoj Slatini.

“Razvoj opštine Šamac je sastavni dio ukupnog razvoja Republike Srpske. U saradnji sa svima, uz veliki angažman Srbije, ne samo u vrijeme poplava, imali smo velike investicije u svim opštinama”, rekla je Cvijanovićeva, čestitajući stanovnicima Šamca Dan opštine.

Generalni konzul Srbije u Banjaluci Vladimir Nikolić rekao je da je opština Šamac dobar primjer odnosa Srbije prema Srpskoj, te naveo da je od 2014. godine, kada je Srbija ovdje obnovila i rekonstruisala školu koja nosi ime “Srbija”, Srbija do sada u Srpsku uložila 40 miliona evra.

“Srbija mnogo voli Srpsku i nastoji na svaki način da to i pokaže”, poručio je Nikolić.

Načelnik opštine Šamac Đorđe Milićević rekao je novinarima da je ova lokalna zajednica u prethodnih godinu dana učinila mnogo i to je, kako je istakao, prava investiciona godina u kojoj je uloženo više od 1.300.000 KM.

“U ovih godinu dana imali smo ogromnu podršku svih nivoa vlasti, posebno Vlade Republike Srpske”, istakao je Milićević.

On je naveo da je i danas bilo riječi o nastavku zajedničkog projekta izgradnje dječijeg obdaništa u Obudovcu u kojem Vlada Srpske učestvuje sa 200.000 KM, a opština Šamac sa 230.000 KM, što potvrđuje dobru saradnju lokalne i republičke vlasti.

Na svečanoj sjednici najveće opštinsko priznanje – Povelja opštine dodijeljeno je Vladi Srbije za doprinos razvoju Šamca, posebno za pomoć tokom i nakon katastrofalnih poplava 2014. godine, te kao zahvalnost za izgradnju Osnovne škole “Srbija” u Crkvini.

Dvije plakete dodijeljene su proizvodnim preduzećima “E-m” iz Šamca, “ID plast” iz Gajevi, a posthumno Svetozaru Evđiću za doprinos u razvoju opštine.

Dvije aprilske novčane nagrade od po 500 KM pripale su mladim talentima koji su i reprezentativci u sportovima kojima se bave – Jovani Milaković iz Lugova i Dušanu Joksimoviću iz Obudovca.

Opština je pripremila i pet pohvala pojedincima koji su ostvarili značajan doprinos u razvoju sporta, kulture i poljoprivrede na ovom području – Stevi Bogdanoviću iz Gornje Slatine, Nikoli Filipoviću iz Obudovca, Zoranu Lukiću iz Gajeva, Čedomiru Maksimoviću, profesoru u penziji, te Draganu Pavloviću, svešteniku iz Gornje Slatine.

Svečanoj sjednici SO Šamac prisustvovali su i ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vjekoslav Petričević, poslanici u Narodnoj skupštini Srpske, predstavnici OEBS-a iz Brčkog, te rukovodstvo ove lokalne zajednice.

Sjednici su prisustvovali i predstavnici opštine Žagubica sa kojom je danas potpisan Sporazum o saradnji, kao i opštine Zvečan sa Kosova i Metohije sa kojom Šamac već ima bratske odnose, načelnik opštine Borova iz Hrvatske i mnoge druge ugledne ličnosti regije.

Povelju, kao i ostala priznanja, uručila je predsjednik Skupštine opštine Šamac Nikolina Škrbić.

(SRNA)

Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button