Region

Mogerinijeva spremila zamku Srbiji

Odlazeći šef evropske diplomatije Federika Mogerini spremila je zamku Srbiji u vezi sa Kosovom i Metohijom kada je na predstojeći sastanak ministara spoljnih poslova zemalja članica EU i zemalja kandidata za članstvo krajem avgusta u Finsku pozvala i predstavnike Prištine, pišu današnje “Večernje novosti”.

Prema informacijama ovog lista, Mogerinijeva pokušava da po svaku cijenu promijeni dosadašnju praksu i na taj sastanak “ugura” i samoproglašeno Kosovo, koje je daleko od statusa kandidat za članstvo u EU.

Na taj način, kako je navedeno, ona hoće da svom nasljedniku Špancu Žozefu Borelu nametne da lista učesnika budućih sastanaka ovog formata uključuje i prištinske političare.

Izvori “Novosti” tvrde da je Mogerinijeva u srijedu, 14. avgusta, iznenada odlučila da pošalje pozivnicu ministru spoljnih poslova samoproglašenog Kosova Bedžetu Pacoliju uprkos protivljenju zvaničnog Madrida /koji ne priznaje Kosovo/ i činjenici da niko od zemalja učesnica to nije tražio.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je juče da će sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem konsultovati da li da Srbija učestvuje na narednom sastanku u Finskoj jer je “odlazeća visoka predstavnica u posljednji čas promijenila cijeli koncept pa će na sastanku biti i `zemlje partneri`”.

Izvor

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!