Kultura

Nagrada “Jelena Balšić” Rajku Petrovu Nogu

Pjesnik Rajko Petrov Nogo ovogodišnji je dobitnik prestižne književne nagrade “Jelena Balšić”, koju mu je danas u Srpskoj književnoj zadruzi u Beogradu uručio Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije.

Pokrovitelj nagrade je Mitropolija crnogorsko-primorska, a dodjeljuje se najuglednijim književnicima i pjesnicima svake druge godine u čast ktitorke manastira Beška i pjesnikinje Jelene Balšić”, saopšteno je iz ove mitropolije.

Loading...

Žiri za dodjelu nagrade odlučivao je u sastavu: Valentina Pitulić, Milo Lompar, Duško Babić, Miroslav Maksimović, Ljubica Petković i Simon Đuretić, sekretar Savjeta književne nagrade.

U odluci se navodi da se Nogo u svom književnom stvaralaštvu dotakao motiva koji su duboko ukorijenjeni u arhetipske slojeve srpskog nacionalnog bića.

Na početku današnjeg skupa govorili su profesor Valentina Pitulić i Duško Babić, koji su istakli djelatnost ovogodišnjeg dobitnika nagrade.

Ovogodišnji dobitnik prestižne književne nagrade “Jelena Balšić” je pjesnik Rajko Petrov Nogo, a Povelju i ikonu Svete Jelene uručio mu je danas mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije u Srpskoj književnoj zadruzi u Beogradu.

Potom je mitropolit Amfilohije govorio o blagovjernoj Jeleni Balšić i dodijelio pjesniku Rajku Petrovu Nogu nagradu – Povelju i ikonu blagovjerne Jelene.

Za kraj, prisutnima se obratio i sam pjesnik Rajko Petrov Nogo i zahvalio Njegovom visokopreosveštenstvu na uručenoj mu nagradi.

U svom govoru pjesnik je govorio o životu i djelatnosti Jelene Balšić i istakao da Mediteran nije izgubljen sve dok narod ide u crkve i manastire.

Izvor

Ključne riječi
Loading...

Komentariši

Za napredne opcije komentarisanja, možete se prijaviti
avatar
  Obavještenja  
Obavijesti me o
Back to top button
Close
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!