Sport

Ovo je deset novih pravila koje je usvojila FIFA

Međunarodni odbor za fudbal, organ FIFA zadužen i za korekciju postojećih i uvođenje novih pravila, promijenio je na posljednjoj sjednici čak deset pravila.

Ta pravila će početi da važe u sezoni 2019/2020.

Loading...

Izmjenjena su pravila 8. i 9. koja se odnose na spuštanje lopte i koja predviđaju da ako je igra zaustavljena u šesnaestercu, sudija spušta loptu golmanu, a ako je zaustavljena van šesnaesterca sudija loptu spušta jednom igraču.

Ako u “živom zidu” stoji tri ili više defanzivaca, igrač ekipe koja napada ne smije da im bude bliži od metar, a ako je bliži od metar, indirekt se dosuđuje u korist tima koji se branio.

Jedno od pravila odnosi se na javnu opomenu zbog nelegalne proslave pogotka i ona će ubuduće biti na snazi čak i ako je pogodak poništen.

Po jednom od pravila, lopta je u igri čim se izvede udarac, ne mora više da napusti šesnaesterac da bi se smatralo da je u igri, a namjerno igranje rukom i dalje se smatra prekršajem.

Na početku utakmice, prema novim pravilima, tim koji prilikom bacanja novčića pobijedi, može ubuduće da bira da li će da prvi ima loptu, ili ka kom golu će da napada.

Jedna od novina je i to što će postojati različiti termini za medicinske prekide meča, pa se tako uvodi prekid zbog rashlađivanja aktera od 90 sekundi do tri minuta i prekid za rehidraciju, koji može da traje maksimum jedan minut.

Igračima su dozvoljene višebojne majice ako su istih boja kao rukavi ili sam dres, a još jedno od novih pravila odnosi se na to da ako se sudija sprema da pokaže žuti ili crveni karton a ekipa u čiju korist je dosuđen prekršaj izvede brz slobodan udarac i stvori obećavajuću priliku za gol, sudija smije da odloži pokazivanje kartona do sljedećeg prekida igre.

Zamjenjeni igrač mora da napusti teren kod najbliže tačke na aut-liniji ili gol-liniji od mjesta na kome se nalazi , a uvodi se i da zvaničnik ekipe koji je kriv za neprihvatljivo ponašanje može da bude kažnjen žutim ili crvenim kartonom.

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!