Društvo

Sindikat zatražio od institucija: Tržni centri da ne rade za praznike

Predsjednik Sindikata trgovine, ugostiteljsta, turizma i uslužnih djelatnosti Republike Srpske Goran Savanović zatražio je od gradonačelnika i načelnika opština u Republici Srpskoj da u svojim odlukama o radnom vremenu za dane predstojećih državnih i vjerskih praznika ne dozvole obavljanje djelatnosti trgovačkim centrima i radnjama ili da bude što manje otvorenih.

Dopis je upućen predsjedniku Vlade Republike Srpske, nadležnim mninistarstvima, inspektoratima, Savezu opština i gradova, svim trgovačkim centrima i radnjama u Republici Srpskoj, Udruženju poslodavaca i Udruženju trgovine i turizma Republike Srpske. 

Savanović traži od vlasnika i direktora trgovina i tržnih centara da omoguće svojim zaposlenim dostojanstven odmor i praznovanje. 

Sindikat trgovine, ugostiteljsta, turizma i uslužnih djelatnosti Republike Srpske apaleuje da nadležne službe izvrše kontrolu eventualnog rada za praznike, kao i plaćanja radnika, te da se sankcionišu svi nesavjesni poslodavci koji ne budu primjenjivali odredbe Zakona o praznicima. 

Ovaj sindikat podsjeća da je Zakonom o praznicima Republike Srpske regulisan broj dana koji se praznuju, dok je Zakonom o radu i odlukom Vlade Republike Srpske o utvrđivanju uvećanja plate regulisana visina primanja po osnovu rada i visine pomoći radniku, način plaćanja prazničnih dana, kada radnik ne radi ili kada eventualno radi na dane praznika, bilo republičkih, vjerskih ili radi zadovoljavanja svojih ostalih vjerskih potreba. 

Pred građanima i radnicima Republike Srpske republički i vjerski praznici koji se obilježavaju u aprilu, maju i junu.

(SRNA)

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!