Nauka i tehnologija

Usvojena reforma zaštite autorskih prava u digitalnoj eri

BRISEL – Članice EU usvojile su danas kontroverzni reformski paket o zaštiti autorskih prava, kako bi osigurale da umjetnici i emiteri vijesti dobiju poštenu nadoknadu u digitalnoj eri.

Mjere, koje je već usvojio Evropski parlament, dobile su podršku 19 država. Holandija, Luksemburg, Poljska, Italija, Finska i Švedska bili su protiv, a Belgija, Slovenija i Estonija uzdržane.

Loading...

Današnje glasanje bilo je završni korak u usvajanju reforme pravila iz 2001. godine. Očekuje se da će nove mjere stupiti na snagu u naredne dvije godine, prenijela je agencija DPA.

Kritičari reforme smatraju da će ona promijeniti slobodnu razmjenu informacija putem interneta. Protiv nje su se izjasnili i giganti interneta poput “Wikipedia”, “Googl” i “Youtube”.

Prema novim pravilima, platforme poput “Google News” moraće da plaćaju izdavačima za preglede štampe koji se prikazuju u rezultatima pretrage. Pravila važe i za društvene mreže, koje su obavezne da osiguraju da nema kršenja autorskih prava u materijalima koje korisnici prikazuju.

Kritičari upozoravaju da bi to moglo da dovede do ugradnje filtera koji će blokirati i legalne sadržaje.

Izvor

Ključne riječi
Loading...

Komentariši

Za napredne opcije komentarisanja, možete se prijaviti
avatar
  Obavještenja  
Obavijesti me o
Back to top button
Close
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!