Nauka i tehnologija

Usvojena reforma zaštite autorskih prava u digitalnoj eri

BRISEL – Članice EU usvojile su danas kontroverzni reformski paket o zaštiti autorskih prava, kako bi osigurale da umjetnici i emiteri vijesti dobiju poštenu nadoknadu u digitalnoj eri.

Mjere, koje je već usvojio Evropski parlament, dobile su podršku 19 država. Holandija, Luksemburg, Poljska, Italija, Finska i Švedska bili su protiv, a Belgija, Slovenija i Estonija uzdržane.

Loading...

Današnje glasanje bilo je završni korak u usvajanju reforme pravila iz 2001. godine. Očekuje se da će nove mjere stupiti na snagu u naredne dvije godine, prenijela je agencija DPA.

Kritičari reforme smatraju da će ona promijeniti slobodnu razmjenu informacija putem interneta. Protiv nje su se izjasnili i giganti interneta poput “Wikipedia”, “Googl” i “Youtube”.

Prema novim pravilima, platforme poput “Google News” moraće da plaćaju izdavačima za preglede štampe koji se prikazuju u rezultatima pretrage. Pravila važe i za društvene mreže, koje su obavezne da osiguraju da nema kršenja autorskih prava u materijalima koje korisnici prikazuju.

Kritičari upozoravaju da bi to moglo da dovede do ugradnje filtera koji će blokirati i legalne sadržaje.

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!