Svijet

Francuski sveštenik utrčao u katedralu i spasio “Hristovu krunu”

Francuski sveštenik i kapelan pariske vatrogasne brigade Žan Mark Furnije jedan je od heroja sinoćnjeg spasavanja Notr Dama.

Furnije je, naime, hrabro ušao s vatrogascima u katedralu koja gori i iz nje spasao krunu od trnja, za koju se strahovalo da je izgubljena u požaru koji se strahovitom brzinom rasplamsao i nakon tornja i krova zahvatio gotovo čitavu katedralu.

Loading...

“Otac Furnije je apsolutni heroj. Nije pokazao nikakav strah kad je otišao pravo po relikvije u katedralu i spasao ih. On se nosi sa životom i smrću svaki dan i ne pokazuje stra”, rekao je pripadnik hitne službe.

“Otac Furnije je ušao s vatrogascima u katedralu Notr Dam da bi spasao krunu od trnja i blagosloveni sakrament”, potvrdio je i urednik francuske katoličke televizije KTO Etjen Loraijer.

A ovo nije prvi put da se hrabri sveštenik stavio u službu Pariza i njegovih građana u trenutku tragedije. Kad je koncertna dvorana Bataklan napadnuta 13. novembra 2015, pri čemu su teroristi ubili 90 gostiju, Furnije je ušao u dvoranu i molio se nad mrtvima i tješio povrijeđene i one koji su izgubili voljene u terorističkom napadu.

Ovaj sveštenik je počeo karijeru u Njemačkoj, a zatim se premjestio u Francusku. Pridružio se dijecezi oružanih snaga 2004. i proveo sedam godina s francuskom vojskom širom svijeta. U Avganistanu je preživio zasjedu talibana u kojoj je ubijeno 10 vojnika.

Katolici vjeruju da je kruna od trnja, koja se nalazila u Notr Damu, relikvija vijenca od trnja koji je stavljen na glavu Isusa Hrista prije njegovog raspeća na krstu. U Pariz ju je 1238. donio francuski kralj Luj IX. Relikvija se čuva u ukrašenom zlatnom sanduku u riznici katedrale i samo se povremeno iznosi da bi vjernici mogli da je vide.

(Sputnjik)

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!