Privreda

U Neumu o izazovima tržišta u energetskoj tranziciji

Na petom Energetskom samitu, koji danas počinje u Neumu, biće riječi o statusu i izazovima tržišta u energetskoj tranziciji, o platformi potencijala bio-mase u BiH, reformi sistema podsticaja obnovljivih izvora energije, te značaju energetske efikasnosti.

Samitu u Neumu danas će, između ostalih, prisustvovati predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, kao i ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić.

Loading...

Iz USAID-a je saopšteno da će Energetski samit biti mjesto susreta više od 650 učesnika i donosilaca odluka u reformi energetskog sektora u BiH.

Uvodna obraćanja imaće ambasadori SAD Erik Nelson, Njemačke Kristijana Homan, Velike Britanije Metju Fild, te zamjenik šefa Delegacije EU u BiH Kaldun Sino.

Premijeri Republike Srpske Radovan Višković i Federacije BiH /FBiH/ Fadil Novalić, te ministar spoljne trgovine i ekonomski odnosa u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Mirko Šarović će, osim uvodnih obraćanja, učestvovati i u prvom panelu koji će u fokusu imati razgovor eksperata i vlada o energetskoj tranziciji, ističe se u saopštenju.

Svoj doprinos diskusiji daće i generalni direktor “Elektroprivrede Republike Srpske” Luka Petrović, direktor “Elektroprivrede BiH” Bajazit Јašarević i izvršni direktor za razvoj “Elektroprivrede HZHB” Drago Bago, navode iz USAID-a.

Ekspertski ugao o procesu energetske tranzicije pružiće stručnjaci iz BiH, Crne Gore, Hrvatske i Srbije Igor Lukšić, Mirza Kušljugić, Kemal Hanjalić, Neven Dujić, Nikola Rajaković, te predsjednik nevladine organizacije “SEE čejndž net” /mreža promjena Јugoistočne Evrope/ Garet Kely.

Iz USAID-a je saopšteno da će 18. april, posljednji dan skupa biti rezervisan za razgovor o perspektivi gasnog sektora u energetskoj tranziciji, te da će posebno biti zanimljiv panel o ulozi medija u procesu energetske tranzicije, uz učešće predstavnika različitih sektora i urednika iz medija u BiH.

U praksi, energetska tranzicija predstavlja sistemski prelazak sa konvencionalnih energetskih sistema na nove sisteme koji podrazumijevaju povećano učešće obnovljivih izvora energije, veće uštede energije i aktivniju ulogu potrošača energije.

Riječ je o strukturnoj promjeni koja se događa širom svijeta i jedan je od zahtjeva EU energetske politike.

Organizatori petog Energetskog samita su USAID projekat Investiranje u sektor energije, njemački GIZ putem projekata “Podsticanje obnovljivih izvora energije u BiH” i “Podsticanje energetske efikasnosti u BiH”, te Ambasada Velike Britanije u BiH, uz pokroviteljstvo Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Regulatorne komisije za električnu energiju, Regulatorne komisije za energiju u FBiH i Regulatorne komisije za energetiku Republike Srpske.

(SRNA)

Ključne riječi
Loading...

Komentariši

Za napredne opcije komentarisanja, možete se prijaviti
avatar
  Obavještenja  
Obavijesti me o
Back to top button
Close
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!