Društvo

Vozači oprez: Saobraćajna policija na putevima sa uređajima za detekciju droge

Policija će nesavjesne, sumnjive vozače na putevima u  Republici Srpskoj uskoro sve češće testirati i na prisustvo droga. Iz MUP-a Republike Srpske ATV-u su potvrdili da je u toku nabavka još 15 specijalnih uređaja za detekciju opojnih droga i 1. 000 testera, a tender bi trebalo da bude raspisan već do kraja mjeseca. 

U Agenciji za bezbjednost saobraćaja pojašnjavaju da je većina saobraćajnih prekršaja, pa i nesreća uzrokovana upravo i vožnjom pod uticajem psihoaktivnih supstanci, ali priznaju da kontrole uglavnom obavljane na prisustvo alkohola, jer MUP-u Srpske nedostaje takvih uređaja.

“Jedan od razloga je naravno i nedovoljan broj ovih uređaja, što će se ukloniti ovom nabavkom, ali i skupi testeri za ovu kontrolu. Dakle, da biste jednog vozača kontrolisali na drogu, to otprilike košta blizu 50 konvertibilnih maraka. To je bris pljuvačke i na sličan način se otkriva većina ovih poznatih droga koje su u upotrebi, od kanabisa, kokaina, heroina i tako dalje”, kaže Milija Radović, direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske.

Ukoliko se utvrdi da je vozač pod uticajem droge, isključuje se iz saobraćaja, uz zabranu, pa i novčanu kaznu. Koliko je testiranje na prisustvo droge bitno, svjesni su i građani i vozači. Kažu da bi tako bila veća bezbjednost svih učesnika u saobraćaju.

“Mislim da jeste, pogotovo vikendom.”

“To bi trebalo sigurno, obavezno mislim, ne samo na droge, nego na mnoge druge stvari.”

“Trebalo bi na opijate, na opijate bi trebalo”, kažu građani.

Vrijednost nabavke je oko 137. 000 konvertibilnih maraka, a sredstava su obezbjeđenja iz budžeta od uplate jedan odsto od premije prikupljene na osnovu osiguranja od auto-odgovornosti. Samo prošle godine MUP je kod  335 vozača  u Republici Srpskoj  ustanovio prisustvo droga.

Izvor

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!