Kultura

AP: Moguće otkrivanje neobjavljenih Kafkinih djela

Dugo skrivena neobjavljena djela Franca Kafke mogla bi uskoro da budu predstavljena javnosti, nakon što je Okružni sud u Švajcarskoj odlučio da nekoliko sefova u Cirihu može da se otvor i njihov eventualni sadržaj pošalje u Narodnu biblioteku Izraela.

Iako je sadržaj sefova u ovom trenutku nepoznat, stručnjaci spekulišu da bi mogli biti u pitanju završeci Kafkinih djela objavljenih nakon njegove smrti, prenosi AP.

Loading...

Vrhovni sud Izraela je već donio presudu da se izraelskoj porodici Hefe oduzimaju prava vlasništva nad Kafkinim rukopisima.

Ješaja Edgar, advokat porodice, međutim, umanjio je značaj potencijalnog otkrića u sefovima, rekavši da se najvjerovatnije radi o kopijama radova koji su već prodati.

Dodao je, ipak, da je presuda nastavak procesa u kojem su individualna vlasnička prava ugrožena bez ikakve pravne osnove.

Narodna biblioteka Izraela smatra Kafkina djela kulturnim dobrom koje pripada jevrejskom narodu.

“Radujemo se odluci suda u Švajcarskoj, koja je u skladu sa presudom koju je donio sud u Izraelu”, izjavio je Dejvid Bluberg, direktor Narodne biblioteke Izraela i dodao je da je biblioteka spremna da preuzme književno nasljedstvo Maksa Broda kako bi bilo dostupno izraelskoj i svjetskoj javnosti.

Sa druge strane, Njemačka književna arhiva je stala na stranu porodice Hefe sa ciljem da otkupi kolekciju, tvrdeći da književna djela napisana na njemačkom jeziku treba da se nalaze u Njemačkoj.

Kafka je neposredno pred smrt 1924. godine, svoja djela ostavio dugogodišnjem prijatelju Maksu Brodu, sa instrukcijama da ih spali.

Brod je ignosrisao njegove želje i objavio je djela “Proces”, “Dvorac” i “Amerika” koja su posthumno proslavila do tad malo znanog Kafku.

Ali Brod, koji je prokrijumčario djela bježeći od nacista 1938., nije objavio sve, već ih je 1968. ostavio u naslijeđe svojoj sekretarici Ešter Hofe sa instrukcijama da ih preda akademskoj instituciji.

Umjesto toga, Hefe je sačuvala ali i prodala neka djela, uključujući originalni primjerak “Procesa” Njemačkoj književnoj arhivi za skoro dva miliona dolara.

Kada je Hefe umrla 2008., djela je ostavila svojim ćerkama, koje su u međuvremenu obe umrle, a sada se njihova djeca bore za pravo vlasništva.

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!