Društvo

Fizioterapeuti odlaze jer ih boli nepriznato zvanje

BANJALUKA – Sve češće na odlazak iz BiH se odlučuju i diplomirani fizioterapeuti, koji ističu da je jedan od glavnih razloga to što su marginalizovani, jer u RS završe fakultet i steknu zvanje visoke stručne spreme, a onda u praksi budu zavedeni kao viši fizioterapeuti, te tako i plaćeni.

Dragan Mikača, diplomirani fizioterapeut i predsjednik Sindikata fizioterapeuta i radnih terapeuta RS, kaže da je to i dalje apsurd zakonske regulative u RS u ovoj oblasti, te traže poštovanje zakona i da imaju koeficijente visoke stručne spreme, kako ih i sljeduje, ili da će i oni zajedno sa kolegama napustiti državu.

Loading...

“Apsurd je da u drugim državama imamo koeficijente visoke stručne spreme, a u državi u kojoj se školujemo to nemamo. Napravili su nam fakultete, pa zašto nam onda po završetku to i ne priznaju? Tražimo isključivo priznavanje diploma u državi u kojoj smo ih stekli i koeficijente koji nas sljeduju”, rekao je Mikača.

On kaže da u struci fizioterapeuta ima mastera, doktora nauka, a sve ih vode kao više fizioterapeute – i kao takvi primaju plate.

On je pozvao nadležno ministarstvo da reaguje i da se sastanu kako bi razgovarali o ovom problemu.

“Vrijeme je da zajedno sjednemo za sto i riješimo ovo pitanje. Fizioterapeuti kao akademski građani traže dijalog, u suprotnom ćemo biti prinuđeni da preduzmemo određene mjere. Pitamo se zašto nas ne žele priznati, kome nije interes da prizna zvanje fizioterapeuta, kome nije u interesu da stručnjaci ostanu u našoj državi? To je i interes građana, jer ako mi odemo – ko će liječiti naše ljude”, kaže Mikača.

On je pojasnio da imaju dobru saradnju sa Zavodom za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju “Dr Miroslav Zotović”, koji su na neki način prepoznali probleme fizioterapeuta, te da se zajednički bore za prilagođavanje zakonske regulative.

“Mi u Zavodu imamo koeficijente 7,65, dok u drugim ustanovama kolege imaju i niže koeficijente. Tu nam je menadžment ‘Zotovića’ izašao u susret i dao nam maksimalan koeficijent koji može dati u unutrašnjoj sistematizaciji sa višom školom, međutim na nivou Ministarstva se mora riješiti problem fizioterapeutskog zvanja, odnosno priznavanja fizioterapeutske djelatnosti. Trebalo bi da imamo koeficijent od 9,85 do 10,95 jer smo visokoobrazovani”, kaže Mikača.

On dodaje da im je potrebna komora fizioterapeuta koja bi uredila njihovu djelatnost, tada bi mogli dodjeljivati licence radnicima, te da ne mogu ni samostalno pokrenuti svoj rad jer ih nema u registru djelatnosti.

“Nepriznavanjem nas kao visokoobrazovnog kadra Ministarstvo nam uskraćuje mogućnost privatne prakse kroz fizioterapijske ambulante. Benefit od toga bi mogla imati i sama država, plaćali bi se porez i doprinosi”, rekao je Mikača.

Branko Stojnić, predsjednik Udruženja fizioterapeuta RS, kaže da dosta njih ima visoku stručnu spremu, a koeficijente više stručne spreme.

“Problem je što postoje fakulteti koji obrazuju fizioterapeute, a prilikom zaposlenja dobijaju koeficijent više stručne spreme. Fizioterapeuti svakodnevno odlaze, a jedno od rješenja je da im se priznaju zvanja kao visoka stručna sprema, što u inostranstvu i dobijaju odmah nakon nostrifikacije diplome”, rekao je Stojnić.

U Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite RS kažu da su otvoreni za razgovore i blisku saradnju sa svim predstavnicima strukovnih udruženja radnika u zdravstvu, posebno o prijedlozima i rješenjima za unapređenje zdravstvenog sistema. 

Oni ističu da se radni status fizioterapeuta i radnih terapeuta reguliše u zdravstvenim ustanovama kroz sistematizacije radnih mjesta i sa potrebama ustanova te da one mogu gdje je to moguće regulisati radni status fizioterapeuta u skladu sa njihovom stručnom spremom.

“Oni su prepoznati kroz obrazovni sistem i u srednjem i u visokom nivou obrazovanja. U narednom periodu je u planu razmatranje modela regulisanja profesionalnih djelatnosti u zdravstvu, što podrazumijeva jasno definisanje različitih profila djelatnosti, prava, ali i stepena odgovornosti zdravstvenih radnika”, kažu u Ministarstvu.

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!