Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Društvo

Usvojene izmjene Zakona o dječijoj zaštiti

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o dječijoj zaštiti kojim se uvodi materinski dodatak u Republici Srpskoj za sve nezaposlene porodilje, bez obzira na raniji status.

“Porodilja može ostvariti pravo na materinski dodatak ako je u vrijeme poroda nezaposlena i ima prebivalište u Srpskoj najmanje godinu dana prije rođenja djeteta”, navodi se u ovom zakonskom rješenju.

Ovaj akt predviđa da će poslodavcima, korisnicima prava na refundiranje iz važećeg zakona, u 2020. godini biti refundirana naknada plata u iznosu od 100 odsto nakon isplate naknade plate radniku, a uvodi se i novo pravo naknada roditelju-njegovatelju ili njegovatelju u iznosu od 25 odsto od osnovice iz člana 21 važećeg zakona.

Prihvaćeni su amandmani Kluba poslanika SNSD-a na izmjene ovog zakona prema kojima, između ostalog, pravo na materinski dodatak može ostvariti majka koja ima prebivalište u Srpskoj ako otac djeteta ima prebivalište u Republici najmanje godinu dana prije rođenja djeteta.

Narodna skupština je usvojila Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o stvarnim pravima, kojim se status nepokretnosti koje poslije pravosnažno okončanih upravnih postupaka i dalje egzistiraju kao društvena ili državna svojina u javnim evidencijama o nepokretnostima uređuje na način da se upisom ta svojina pretvara u pravo svojine Srpske.

Usvojen je i Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o geološkim istraživanjima kojim se, između ostalog, stvaraju pretpostavke za jasnije definisanje uslova i načina izvođenja geotehničkih istraživanja i ispitivanja, te stvara pozitivan ambijent budućim investitorima u oblasti geologije.

Narodna skupština je usvojila Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o Garantnom fondu Republike Srpske kojim se proširuje obuhvat privrednih subjekata kvalifikovanih za korišćenje garancija i na finansiranje trgovinske djelatnosti, te prilagođavaju poslovne aktivnosti Fonda potrebama i uslovima tržišta s ciljem jačanja konkurentnosti privrednih društava.

Poslanici su usvojili i Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o dobrovoljnim penzijskim fondovima i penzijskim planovima, čiji je cilj dalji razvoj tržišta dobrovoljnog penzijskog osiguranja, kao posebnog oblika dugoročne namjenske štednje, podsticanjem i afirmisanjem poslodavaca da grupno uključe zaposlene u penzijski plan.

Ovim zakonom se nastoje omogućiti dodatne penzije posredstvom sigurne dugoročne štednje u /dobrovoljnim/ penzijskim fondovima, te podstaći dalji razvoj finansijskog tržišta i privrede. 

Izvor

Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button