Privreda

Cijene nafte u porastu

Cijene nafte na svjetskom tržištu danas su porasle za skoro dva odsto zbog pojačane potražnje u SAD, koje su najveći potrošač ovog energenta na svijetu i jer su članice OPEK-a i drugi proizvođači napokon uspjeli da usaglase datum održavanja sastanka o eventualnom smanjenju proizvodnje.

U Londonu je cijena sirove nafte “brent” porasla za 1,13 dolara ili 1,8 odsto i sada je 62,95 dolara po barelu. 

U Njujorku je cijena svijetle sirove nafte veća za 90 centi ili za 1,7 odsto i iznosi 54,66 dolara po barelu. 

“Na rast cijene uticali su razni faktori. U Americi je potražnja u porastu zbog ljetnih odmora, a sve ukazuje na to da će biti sastanka OPEK-a i da će biti produžena odluka o smanjenju proizvodnje nafte, ali postoji mogućnost i dodatnog smanjenja”, smatra analitičar Fin Zejbel iz Nacionalne banke Australije. 

Prema podacima Administracije za energetske informacije, poslije rekordnog rasta, zalihe sirove nafte u SAD smanjene su za 3,1 milion barela dok su analitičari predviđali pad od 1,1 odsto. 

Članice OPEK-a saglasile su se da će se sastati 1. jula a da će se potom sutradan sresti i sa drugim proizvođačima nafte. 

OPEK i drugi proizvođači razmatraće da li će produžiti dogovor o dnevnom smanjenju proizvodnje nafte za 1,2 miliona barela a koji ističe na kraju ovog mjeseca. 
 

Izvor

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!