Politika

Dodik: Vladajuće stranke u RS postigle sporazum o zajedničkom djelovanju

PRIJEDOR – Šest političkih stranaka koje čine vlast u Republici Srpskoj postigle su danas sporazum o zajedničkom djelovanju do 2022. godine, izjavio je predsjednik SNSD-a Milorad Dodik.

“Sporazum sadrži principe na kojima se formira savjet koalicije i način na koji on radi. Obaveza je sastajanje jednom u tri mjeseca, a biće formirana i komisija tehničkog karaktera koju će činiti generalni sekretari ili izvršni pripadnici partija. Ona će se baviti svim operativnim pitanjima i služiti za pripremu sjednica savjeta”, rekao je Dodik novinarima na Mrakovici u pauzi sastanka lidera i visokih funkcionera SNSD-a, DNS-a, SP-a, Demosa, Ujedinjene Srpske i NDP-a.

Loading...

On je dodao da će savjetu predsjedavati SNSD koji saziva sjednice, a to može učiniti i na prijedlog članica.

Dodik je naveo da je utvrđen procenat učešća u vlasti svake od članica na raznim nivoima vlasti, gdje je jedini kriterijum bio broj poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Prema njegovim riječima, SNSD ima 53,57 odsto, DNS 14,29 odsto, SP 12,50 odsto, Demos i Ujedinjena Srpska po 7,14 odsto i NDP 5,36 odsto, a svi skupa čine više od dvije trećine u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

“Dogovorili smo se da do 15. maja u skladu sa ovim procentima napravimo prvi aneks vezano za ovaj sporazum koji će tačno utvrditi šta kojoj partiji pripada”, rekao je Dodik.

On je podsjetio da je SNSD u koalciji sa DNS-om i SP-om imao 70 odsto učešća u vlasti i da je svjesno pristupio tome da smanji svoje učešće prihvatajući druge.

“Ali za nas je uvijek bila važna politika, a rezultat toga su najsnažnije institucije Republike Srpske i najsnažnije predstavljanje Republike Srpske na nivou BiH”, dodao je Dodik.

On je ocijenio da su međusobni odnosi unutar koalicije relaksirani i stabilni i da su stranke spremne za rješavanje otvorenih pitanja.

Sastanku prisustvuju lideri SNSD-a Milorad Dodik, DNS-a Marko Pavić, SP-a Petar Đokić, DEMOS-a Nedeljko Čubrilović, NDP-a Dragan Čavić i Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić.

Prisutni su i visoki funkcioneri ovih stranaka Željka Cvijanović, Luka Petrović, Dragutin Rodić, Slobodan Protić, Spomenka Stevanović, Vojislav Gligić i Kostadin Vasić.

(SRNA)

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!