Društvo

FOKUS NA AKTIVNOSTIMA VEZANIM ZA SMRT DAVIDA DRAGIČEVIĆA BiH nazadovala po slobodi medija

U izvještaju Reportera bez granica za 2019. godinu, a koji secira medijske slobode širom svijeta, Bosna i Hercegovina zauzima 63. mjesto od ukupno 180 država.

Loading...

BiH je i prošle godine zauzimala 63. poziciju, ali zbog većeg broja uključenih država, ona je zapravo nazadovala za jedno mjesto.

S druge strane, Hrvatska zauzima 64. mjesto, Srbija nisko 90. mjesto, a Crna Gora katastrofalno 104. mjesto u ukupnom poretku država. Slovenija je najnaprednija od bivših jugoslavenskih država i nalazi se na 34. mjestu, dok je Sjeverna Makedonija na 95. mjestu.

U izvještaju koji je objavljen jutros ističe se da je Bosna i Hercegovina obavijena polariziranom političkom klimom koja je označena konstantnim verbalnim napadima i nacionalističkom retorikom. Navedene činjenice loše utiču na slobodu medija jer je za novinare time stvoreno neprijateljsko okruženje.

Odluke urednika medija koje reflektuju etničke podjele i govor mržnje su sve više zastupljene. Novinari se napadaju zbog njihovog etničkog porijekla kao i zbog onoga što pišu.

Tužbe zbog klevete ili srozavanja časti česti su alati političara kojima se novinari žele zastrašiti i odagnati od istraživanja pojedinih tema.

Vlasništvo nad medijima je takođe razlog za brigu jer ono uglavnom nije transparentno. Radni uslovi a novinare su uglavnom loši jer se potpisuju ugovori na kratko određeno vrijeme uz male plate.

Fokus Reportera bez granica je grad Banjaluka gdje je rad novinara, kako kažu, spriječen u kontekstu izvještavanja o protestima i aktivnostima vezanim za smrt Davida Dragičevića.

– Vlasti su sprečavale slobodu javnog okupljanja i slobodu da se protesti regularno medijiski isprate – kaže se u izvještaju.

(Klix)

Izvor

Ključne riječi
Loading...

Komentariši

Za napredne opcije komentarisanja, možete se prijaviti
avatar
  Obavještenja  
Obavijesti me o
Back to top button
Close
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!