Magazin

Amsterdam zabranjuje benzince i dizelaše do 2030. godine

Automobili i motocikli koji koriste benzin i dizel biće zabranjeni u Amsterdamu od 2030. godine u cilju prečišćavanja vazduha u gradu.

“Zagađenje je često tihi ubica i jedan je od najopasnijih faktora po zdravlje u Amsterdamu”, izjavila je savjetnica za saobraćaj Amsterdama Šeron Dijksma, prenosi “Reuters”.

Uprkos tome što veliki broj Holanđana vozi bicikle, zagađenje u Holandiji je na višem nivou nego što to dozvoljavaju evropska pravila, naročito zbog velikog broja vozila u Amsterdamu i Roterdamu.

Ministarstvo zdravlja Holandije upozorava da trenutni nivoi azot-dioksida i čestica u vazduhu mogu da dovedu do oboljenja respiratornih organa i skrate životni vek čak i za godinu dana.

Iz Gradskog vijeća navode da planiraju da sve automobile koji koriste benzin i dizel zamijene alternativnim metodama prevoza, kao što su električni automobili i oni koji koriste vodonik kao gorivo.

Već od sljedeće godine u gradu će biti zabranjena sva dizel vozila proizvedena prije 2005. godine.

Izvor

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!