Privreda

Paprika ajvaruša “zlatna koka” za ratare

DOBOJ – Crvena paprika, popularna ajvaruša, mogla bi biti “zlatna koka” malim poljoprivrednim proizvođačima s područja dobojske regije zato što je velika potražnja za tim povrćem.

“U posljednje vrijeme velika je potražnja iz zemalja okruženja, u prvom redu iz Hrvatske, za crvenom paprikom, u neograničenim količinama, i većina naših poljoprivrednih proizvođača i neka udruženja su se preorijentisali na proizvodnju te crvene paprike, ajvaruše”, kaže Dragiša Marković, šef Područne jedinice resornog ministarstva za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi.

Loading...

Zasad o uzgoju ajvaruše ne razmišljaju poljoprivrednici iz Stanara i Obudovca, koje smo sreli na predavanju o razvoju klastera u poljoprivredi kao obliku udruživanja proizvođača, ali kažu da imaju na umu neke druge kulture koje se uzgajaju u zatvorenim prostorima, a koje bi takođe trebalo da im donesu profit.

“Predstavićemo jedan biznis plan te proizvodnje paradajza i krastavca salatara. Želimo da povećamo broj povrtara koji će raditi plasteničku proizvodnju. Naša povrtarska roba jedino ide po pijacama u gradovima u okruženju”, kazao je Milan Nikolić, predstavnik Udruženja poljoprivrednika “Posavina” iz Obudovca.

Mihajlo Gavrić, predsjednik Udruženja poljoprivrednika iz Stanara, rekao je da planiraju preradu jagoda, da je suše i ponude konditorskoj industriji.

Malim proizvođačima je teško dospjeti na veliko tržište, poručuju iz resornog ministarstva, zato je potrebno da se udruže u klaster i tako dođu do perspektivne proizvodnje koja će im donijeti siguran profit.

Posredstvom IFA projekta, koji je dogovorila Vlada RS, a koji se realizuje kroz Jedinicu za koordinaciju poljoprivrednih projekata u okviru resornog ministarstva, u RS se planira formiranje sedam regionalnih klastera.

“Mi ćemo nove proizvođače i one koji žele da prošire proizvodnju podržati plastenicima od 200 kvadrata, a oni koji već imaju zasnovanu proizvodnju dobiće jedan start-up paket u reprometarijalu u toj proizvodnji”, izjavio je Dragan Vučković, menadžer projekta razvoja konkurentnosti u ruralnom području.

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!