Magazin

Oslobodite se anksioznosti

Životni stilovi koje vodimo, kao i predmeti i događaji koji nam u svakom trenutku skreću pažnju, uzrok su nedovoljnog posvećivanja sebi i svom tijelu.

Loading...

Ne osluškujemo unutrašnje potrebe i sopstvene granice. Ovakva svakodnevica i emocionalna nepismenost doprinose globalnoj epidemiji depresije, anksioznosti i napada panike.

Psiholozi predlažu ovih pet jednostavnih i efikasnih načina da pobijedite anksioznost i napade panike

Posvetite vrijeme sebi

Kad god osjetite talas anksioznosti, osamite se na mjestu na kojem se osjećate sigurno i posvetite izvjesno vrijeme sebi.

Sjedite i osluškujte ono što vam se događa, prihvatite te emocije, jer su one potpuno prirodan osjećaj za to stanje. Pokušajte da ne budete nervozni i ljuti i da ne osuđujte sebe što imate anksioznost.

Utonite u svoje emocije

Nakon što obznanite sebi to što osjećate, prepustite se tom osjećanju. Prestanite da pokušavate da ga kontrolišete i da se odupirete tome što doživljavate. Šta god da osjećate, u redu je. Utonite u svoje emocije, prepustite im se i dopustite da slobodno struje i prolaze vašim tijelom. Dozvolite im da se kreću u pravcu “u kom su namjerile”.

Udahnite duboko i izdahnite

Nakon što ste dozvolili anksioznim psihofizičkim senzacijama da slobodno kolaju vašim tijelom, pokušajte da im se prepustite sa svakim udahom i da ih otpustite sa svakim izdahom. Uradite ovo nekoliko puta. Osjetićete kako anksioznost i panični napad popuštaju.

Zahvalite za poruku

Kada je osećaj anksioznosti prošao ili nakon što se drastično smanjio, zahvalite mu, jer vam je donio poruku da usporite i da se samopreispitate.

Zahvalite emotivnom dijelu svoje ličnosti, jer je u stanju da prenese i primi takve poruke.

Budite svjesni sadašnjeg trenutka

Znajte da će, nakon što zahvalite sebi i emocionalnoj strani svoje ličnosti, anksioznost nestati.

Kako biste se držali ovog osjećaja svežine i jasnoće, pokušajte da prebacite svoju svjesnost na sadašnji momenat. Osjetite temperaturu u sobi, oslušnite zvuke oko sebe. Budite prisutni.

Savjet plus

Možete praktikovati ove korake kad god osjetite anksioznost ili panični napad.

Upamtite, ne postoje loše emocije. Anksioznost je samo podsjetnik da usporite i da se pozabavite samorefleksijom, savjetuju psiholozi.

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!