Kultura

Mihajlo Orlović promovisao dvije nove knjige

Književnik i novinar Mihajlo Orlović promovisao je večeras u prijedorskoj galeriji “Sreten Stojanović” nove knjige “Upoznaj zidove” i “Škola prosjaka”.

Predstavljajući svoje nove zbirke pjesama i proze, Orlović je istakao da su ove knjige plod iskustva stečenog tokom godina života.

“U zrelim sam godinama i vrijeme je da se sabere i to iskustvo na neki način prenese u literaturi”, rekao je Orlović.

On je pojasnio da knjiga “Škola prosjaka” pomalo liči na parodiju.

“Otkad je svijeta, uvijek je bilo prosjaka i biće ih dok je svijeta, samo što nam ponekad više padaju u oči. Dvije-tri priče su baš na tu temu, dok su ostale vezane za kolaps u životu koji stvara moderna tehnika”, rekao je Orlović.

Naslov zbirke “Upoznaj svoje zidove” inspirisan je stihom Čarlsa Bukovskog.

“Čovjek kad se nađe u zatvorenom prostoru, on treba da upoznaje te zidove. Oni su njegova najveća ljubav i kada ih upozna, onda će upoznati čitav svijet”, smatra Orlović.

On je do sada objavio 22 knjige. Pisao je prozu, poeziju, zapise, s tim da se sve više okreće romanu koji mu, kako pojašnjava, daje više mogućnosti da kaže ono što misli.

“Literatura je, sama po sebi, traženje pitanja i odgovora. Nema tu nekih konkretnih odgovora, više je to stalno traženje pitanja. Dok god ih tražimo, u nama postoji nekakva znatiželja, a znatiželja sama rađa priču. Knjige kao knjige, one kad se završe, ja ih šaljem u svijet”, rekao je Orlović.

On je dodao da je ovakav vid promocije knjiga najbolji način direktne komunicije sa čitaocima.

“Tako predstavljam ono što sam napisao i ovo je dobra prilika da dođem do čitaoca, a na knjizi je dalje da sama sebi krči put”, rekao je Orlović.

On je najavio i nove knjige na kojima radi, “Samo će se kazati” i “Pomor staraca”.

Osim značajnog književnog opusa, Orlović je autor više dokumentarnih filmova i televizijskih reportaža za koje je dobio brojne nagrade.

Knjige Mihajla Orlovića prevođene su na više svjetskih jezika. U Bugarskoj, na festivalu poezije sveslavenskih pesnika u Melniku, dobio je drugu nagradu.

Uvršten je u nekoliko antologija srpske poezije i pripovjedaka. Bio je autor kultnih emisija na RTRS “Sto ljudi sto ćudi”, “U orlovom gnijezdu”, a vodio je i emisiju “Ognjišta”.

Izvor

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Izdvojeno

Close
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!