Magazin

U Njemačkoj je danas zabranjen ples

​Uskršnji praznici za većinu ljudi u Njemačkoj znače mnogo dobre hrane, vrijeme provedeno sa porodicom, proljećnje šetnje, okupljanje u crkvi, kao i tradicionalni običaj traženja šarenih jaja skrivenih u travi i žbunju.

Ali, bez obzira da li su vjernici, za sve u Njemačkoj današnji Veliki petak znači i da im je zabranjeno da plešu ili slave na javnom mjestu. Osim zabrana plesa koja u nekim pokrajinama traje nekoliko dana u nizu, zabranjeno je i kockanje, projekcije više od 700 filmova koji nisu odobreni za prikazivanje praznikom, ali i održavanje svih muzičkih, sportskih i sajamskih događaja.

Loading...

U 13 od ukupno 16 njemačkih saveznih pokrajina, od Velikog petka do Uskrsa, ali i na Badnje veče i još neke vjerske praznike zakonom je zabranjeno plesanje i puštanje muzike na javnom mjestu, kao i svi sportski događaji. I u preostale tri pokrajine važi zabrana igranja na Veliki petak, ali je samo ograničena na do 21 sat, pa tako klubovi i diskoteke u Berlinu rade uobičajeno, a organizatori ne moraju da plate kaznu od 1.500 evra ukoliko ih inspekcija “ulovi” u prekršaju.

Ova vjekovima stara zabrana, uspostavljena pod uticajem katoličke i protestantske crkve koje insistiraju da su to “praznici tišine”, minulih godina ima sve glasnije protivnike pa je debata sve žustrija. Ove godine debatu je potpalio šef omladine Socijaldemokratske partije Njemačke (SPD) Kevin Kinert, zatraživši da se ukine “tancferbot” (zabrana plesa) na Veliki petak.

“Ja ne želim da organizujem žurku u crkvi, ali ko želi na taj dan da ide u diskoteku, trebalo bi i da to može da uradi”, rekao je Kinert ističući da odluka o tome da li će slaviti na Veliki petak mora da bude ostavljena nama samima. Svako bi u svojoj zajednici mogao odrediti svoja pravila, ali ona se neće automatski primenjivati na sve”, rekao je Kinert.

Među prvima je reagovao gradonačelnik Frankfurta Uve Beker iz Hrišćansko-demokratske unije (CDU) ističući da odricanje od bučne zabave nekoliko dana u godini nije nikakvo posebno ograničenje.

“To (zabrana plesa) je važan gest, koji pokazuje poštovanje prema sunarodnicima i promoviše mirni suživot u našem gradu”, rekao je Beker.

(RTS)

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!