Društvo

Sjećanje na žrtve Holokausta, vijenci položeni i u Banjaluci (VIDEO)

Svijet se sjeća žrtava Holokausta. Dan sjećanja obilježava se svakog 27. januara, kada su sovjetske trupe krajem Drugog svjetskog rata oslobodile koncentracioni logor Aušvic u Poljskoj, gdje je ubijeno više od milion zatvorenika, uglavnom Јevreja. U znak sjećanja, vijenci su položeni i u Banjaluci.

Logori smrti, uništavanje etničkih zajednica, prisilni rad – obilježili su Totalni rat, kako se još naziva Drugi svjetski. Aušvic, Treblinka, Mauthauzen, Dahau, Јasenovac, Staro Sajmište – samo su neka od masovnih stratišta žrtava nacističke ideologije. Na zvjerske zločine u koncentracionom logoru na novom Beogradu, danas nijemo podsjeća spomenik žrtvama.

– Upravo zbog nepojmljivog obima zločina počinjenog nad Јevrejima u Holokaustu, kao i nad Srbima u NDH, danas smo u obavezi da razumijemo uzrok Holokausta i tako otklonimo i najmanju mogućnost da se na tlu Evrope ponovo desi nešto slično – istakao je Zoran Đorđević, ministar za rad i izaslanik predsjednika Srbije.

Pitanje je to svjetske civilizacije, koja je dozvolila da se takav zločin dogodi, upozoravaju iz Јevrejske opštine u Banjaluci. Upozorenje je utoliko važnije, jer su svjesni činjenice da u svijetu i Evropi ima naznaka vraćanja fašističkih ideja. Uz to i negiranje zločina.

– Nijemci su napravili strašan zločin. Ali je 50-ih, 60-ih godina Vili Brant otišao u Izrael i izvinio se za ono što su Nijemci uradili. Hrvatska nikad neće jasno da kaže šta je urađeno u NDH. Ali ljudi koji žive u Hrvatskoj, moraju se toga odreći – rekao je Đorđe Mikeš, potpredsjednik Јevrejske opštine Banjaluka.

Istoričar Zoran Pejašinović ističe da se Јevreji danas sjećaju šest miliona svojih saplemenika, stradalih u najvećem genocidu u istoriji. Riječ je, kaže, o identitetskom pitanju. Zato je važno sećati se, i ne samo to, već i imati stav!

Naša priča o Holokaustu počinje u Јasenovcu – jedinstvenom među svim logorima, strašnijem od Aušvica i Treblinke, kaže episkop pakračko-slavonski Јovan.

O zločinima s druge strane Save, svjedoči Donja Gradina, gdje su položeni vijenci i otvorena izložba fotografija. Zbog budućnosti, ne smijemo zaboraviti prošlost, poručuje predsjednica Srpske.

– Moramo njegovati sjećanje na žrtve, moramo cijeniti ono što jeste bilo u prošlosti, moramo iz toga uvijek izvlačiti pouke, da znamo šta je to dobro, a šta zlo – istakla je Cvijanović.

Zlo su na svojoj koži osjetili milioni Јevreja u Aušvicu. Nekoliko desetina preživjelih, položili su vijence bijelog i plavog cvijeća uz Zid smrti.

27. januara 1945. godine, Crvena armija oslobađa zarobljenike iz Aušvica, najvećeg logora u okupiranoj Poljskoj, zatekavši svega sedam hiljada preživjelih. Iza kapija sa ciničnim nazivom “rad oslobađa”, u gasnim komorama logora ubijeno je oko milion Јevreja, Roma, Sinta i Poljaka. Tačan broj umrlih u logorima nije poznat, ali se smatra da je veći od šest miliona.

Izvor
RTRS
Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!