Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Magazin

Da li su veliki displeji u modernim automobilima opasni u vožnji?

Vozači bi trebalo da imaju osjećaj da su dio nečeg mehaničkog, a ne da za vrijeme vožnje bulje u digitalni ekran

Proizvođači modernih, sve složenijih automobila se gotovo takmiče u tome ko će staviti veći centralni displej u svoj novi model. Njihovo opravdanje je zapravo logično: sve više informacija i stalna povezanost s internetom zahtijevaju i medij na kome te informacije mogu da se gledaju. Infotainment je danas sveti gral moderne automobilske industrije.

Displeji su svuda: prebačeni preko cijele ploče s instrumentima, na upravljaču, umjesto krova iznad glave. Pružaju informacije, podatke, zabavu i povezivost. Možda će se uskoro naći na preklopnim suncobranima koji mogu da pokriju cijeli prozor. Zašto da ne? Uostalom, OLED i QLED ekrani nam to i omogućavaju.

Na velikim sajmovima elektronike mogu da se svake godine vide sve luđa čuda, bar što se elektronskih naprava tiče. Kineski startup proizvođač automobila Byton je prošle godine napravio najveći ekran u svom konceptnom električnom SUV-u, veliki 49-inčni ekran koji se proteže preko cijele prednje armature u kabini i ekran na upravljaču. Ideja je da će svijetli, dinamični ekrani poslužiti predvidivom rasponu funkcija: mjestima za zabavu koja omogućavaju pristup video zapisima i muzici, interfejsima sistema vozila i sveprisutnim ‘životnim menadžerima’ koji omogućavaju pristup kontaktima putem glasovnih ili video poziva, aplikacijama društvenih medija, video klipovima, glasovnim porukama i slično. Ekran na upravljaču bi vjerovatno učinio isto, a postoje i naznake da su takvi sistemi zapravo namijenjeni eri autonomnog pogona – iako video zapisi prikazuju i putnike koji gledaju glavni ekran dok vozač upravlja vozilom. Kao da to nije bilo dovoljno, Byton je takođe pomenuo nešto o praćenju zdravlja, putem senzora u vozilu, uključujući senzor za težinu u sjedištu

Ali ima i onih iz ‘stare škole’, poput direktora dizajna u Jaguaru Iana Calluma, a on se takvim trendovima veoma protivi. Kada ga pitaju da li će u svoj automobil staviti veliki 12-inčni ekran poput iPada, on kaže da ako se on bude pitao – neće. Dvadesetogodišnji veteran Jaguar Land Rovera, koji je transformirao JLR-ovu paletu modelima kao što su XJ i novi F-Type, predstavio je osveženi XE sportski sedan u novoobnovljenom salonu na zapadnoj strani Menhetna u utorak na sajmu u Njujorku.

Callum je kritikovao ogromne ekrane osjetljive na dodir – vrstu koju je Tesla uveo u modelu S, a sada se pojavljuje širom industrije u vozilima, uključujući novi Toyotin SUV Highlander i pick-up RAM Fiat Chrysler Automobilesa.

‘Ako vozite 80-90 milja na sat (130 -145 km/h) – a možete to i legalno raditi u nekim zemljama – ne želite da se okrećete oko iPada u potrazi za funkcijom pomjeranja retrovizora na vratima ili kontrole sjedišta’, rekao je Callum. ‘Morate da budete u stanju da se snađete u svom automobilu bez gledanja u njega više od milisekunde.’

Jaguar XE ima sistem s dva ekrana, ​​s glavnim informacijama na vrhu i manjim stvarima, kao što je kontrola klime, ispod. Takođe ima taktilne kontrole (klizače, prekidače i brojčane tipke), naglasio je Callum, kako bi vozačima pružio osjećaj da su dio nečega mehaničkog.

(Tportal.hr)

Izvor

Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button