Politika

Kovačević: SDS nije povukao podršku ulasku BIH u NATO

BANJALUKA – Za razliku od SNSD-a, SDS nije povukao podršku ulasku BiH u NATO, izjavio je Srni portparol SNSD-a Radovan Kovačević.

On je naglasio da kao zvanična politika SDS-a ostaju jedino dokumenti, deklaracije i zakoni za koje su glasali i koji predviđaju ulazak BiH u NATO, te da poslije toga nikada u bilo kojem zvaničnom dokumentu ili instituciji nisu imali drugačiji stav.

Loading...

“Kada u SDS-u kažu da je dosljedan njihov stav o NATO-u i Akcionom planu za članstvo (MAP) pomalo sam zbunjen jer ne znam da li to znači da oni ostaju pri stavu da se usvaja MAP i da se ide u NATO. Takođe, kada kažu da pozdravljaju naš promijenjeni stav o NATO-u i da smo mi sada prihvatili njihov stav o vojnoj neutralnosti, pitam ih gdje je ikada u bilo kojem zvaničnom dokumentu iskazan njihov stav o vojnoj neutralnosti”, rekao je Kovačević.

On je podsjetio da su skoro sve stranke iz Srpske 2005. godine, uključujući SNSD, ali i SDS i PDP, usvojile u Narodnoj skupštini Deklaraciju o strateškom opredjeljenju Republike Srpske u sistemu odbrane BiH kojom je bio predviđen ulazak BiH u NATO.

“Kasnije su predstavnici SDS-a i PDP-a glasali za Zakon o odbrani BiH kojim je takođe bio predviđen ulazak BiH u NATO. To je ono za šta su SDS i PDP zvanično glasali”, naglasio je Kovačević.

On je podsjetio i da je u proteklom mandatu koalicioni partner SDS-a Mladen Ivanić prilikom posjete generalno sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga rekao da u BiH postoji potpuni konsenzus o MAP-u.

Kovačević je istakao i da je Ivanić glasao za Strategiju spoljne politike BiH kojom je bio predviđen MAP i da je državni sekretar SAD Majk Pompeo rekao da BiH mora da uđe u proces predviđen MAP-om s obzirom na to da je usvojila Strategiju spoljne politike kojom je to jasno predviđeno.

“To je ostavština politike SDS-a. Sve što sam govorio za protekli mandat ne bi ni bilo bitno da SNSD sa svojim partnerima u Narodnoj skuppštini Srpske nije usvojio Rezoluciju o zaštiti ustavnog poretka i proglašenju vojne neutralnosti za koju, moram da podsjetim gospodu iz SDS-a, oni nisu smjeli da glasaju”, kaže Kovačević.

Prema njegovim riječima, činjenica da je SDS duže od deceniju u opoziciji uticala je na njih da oni politiku doživljavaju kao klinačko prepucavanje umjesto kao ozbiljan posao u kojem na odgovoran način mora brinuti o društvu i građanima za koje na izborima stranke preuzimaju odgovornost.

“Potrebna nam je ozbiljna opozicija i ljudi koji će nam kao korektivini faktor pomoći da interese Srpske štitimo na što je moguće bolji način, ali je očigledno da ova ekipa iz SDS-a to ne umije”, istakao je Kovačević.

Predsjednik SDS-a Vukota Govedarica rekao je poslije jučerašnje sjednice Glavnog odbora SDS-a da stranka ne mijenja stav o NATO-u, te da su dali podršku srpskim ministrima u Savjetu ministara u vezi sa svim aktivnostima koje se odnose na Godišnji nacionalni program za koji smatraju da ga jedino može usvojiti Savjet ministara.

(SRNA)

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!