Hronika

Brkić: U prva tri mjeseca manje krivičnih djela na području Banjaluke

BANJALUKA – Na području Policijske uprave Banjaluka u prva tri mjeseca evidentirano je 8,5 odsto manje krivičnih djela u odnosu na isti period lani, te 16,3 odsto manje slučajeva narušavanja javnog reda i mira, a 4,4 odsto više saobraćajnih nezgoda, dok se povećanje uglavnom odnosi na nezgode sa materijalnom štetom, rekao je načelnik ove uprave Miloš Brkić.

On je na konferenciji za novinare u Banjaluci istakao da je stanje bezbjednosti na području ove uprave zadovoljavajuće, te naveo da je ukupno riješeno 79,5 odsto krivičnih djela, a po nepoznatom izvršiocu rasvijetljeno 62,8 odsto, dodajući da nema evidentiranih ubistava, kao i da je riješeno ubistvo u pokušaju.

Loading...

“Realizovano je sedam akcija iz oblasti kriminaliteta, 36 akcija iz oblasti javnog reda i mira i bezbjednosti saobraćaja, uspješno je obezbijeđeno 78 javnih okupljanja i 179 sportskih priredbi. Imajući u vidu navedeno, stanje bezbjednosti na području Policijske uprave je zadovoljavajuće”, rekao je Brkić.

Načelnik Sektora kriminalističke policije Policijske uprave Banjaluka Jovan Stojičić naveo je da je na području ove uprave u tri mjeseca evidentirano 506 krivičnih djela, što je manje za 8,5 odsto u odnosu na isti period prošle godine, kada su bila evidentirana 553.

“Iz oblasti opšteg kriminaliteta evidentirana su 432 krivična djela, što je za 3,6 odsto manje u odnosu na uporedni period, kada je bilo evidentirano 408 krivičnih djela, a riješenost ovih krivičnih djela iznosi 76,8 odsto”, rekao je Stojičić.

On je naveo da je prijavljeno 37 krivičnih djela protiv života i tijela, te da rasvijetljenost ovih krivičnih djela iznosi 93 odsto.

“U oblasti zloupotrebe droge otkrivena su tri krivična djela zbog kojih su nadležnom tužilaštvu dostavljena četiri izvještaja kojima su obuhvaćena četiri osumnjičena lica. Podneseno je sedam zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka, a oduzeta je i određena količina različite droge”, naglasio je Stojičić.

Prema njegovim riječima, iz oblasti privrednog kriminaliteta otkriveno je šest krivičnih djela i podnesena su četiri izvještaja protiv pet lica, a materijalna šteta pričinjena ovim krivičnim djelima iznosi oko 171.816. KM.

Načelnik Sektora policije Policijske uprave Banjaluka Radenko Stakić rekao je da je u tri mjeseca ediventirano 220 slučajeva narušavanja javnog reda i mira, što je manje za 16,3 odsto u odnosu na uporedni period, kada je evidentirano 236 slučajeva.

Stakić je dodao da je evidentirano 309 prekršaja, odnosno manje za 8,6 odsto, dok ih je u uporednom periodu zabilježeno 338.

“Evidentirane su 873 saobraćajne nezgode, što je više za 4,4 odsto, u prošloj godini evidentirano je 836 saobraćajnih nezgoda. U ovim nezgodama smrtno je stradalo devet lica, 32 su teško povrijeđena, što je na istom nivou kao i u uporednom periodu, 145 je lakše povređeno, što je manje za 22,5 odsto u odnosu na prošlu godinu, kada je 187 lica lakše povrijeđeno”, pojasnio je Stakić.

On je istakao da je iz saobraćaja isključeno 208 vozila, 1.229 vozača, od kojih 1.031 zbog upravljanja pod dejstvom alkohola, pet pod dejstvom droge, bez položenog vozačkog ispita 162 i 31 zbog ostalih razloga.

“Evidentirano je 120 požara, a u uporednom periodu je bilo evidentirano 39. U požarima su dva lica smrtno stradala i pričinjena je materijalna šteta od oko 1.200.000 KM”, saopštio je Stakić.

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!