Politika

Na početku sjednice NS RS pauza na zahtjev kluba poslanika PDP-a

BANJALUKA – Na početku današnje sjednice Narodne skupštine Republike Srpske data je jednočasovna pauza na zahtjev Kluba poslanika PDP-a.

Šef Kluba poslanika PDP-a Perica Bundalo na početku zasjedanja obrazložio je da je pauzu zatražio zbog konsultacija u vezi sa najnovijim trostrukim ubistvom koje se desilo sinoć u Laktašima, prilikom čega je stradao banjalučki biznismen Slaviša Krunić.

Loading...

Prije toga predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović rekao je da će Skupština danas raditi produženo s ciljem da se apsolviraju preostale tačke dnevnog reda četvrte redovne sjednice.

Sjednica Narodne skupštine Republike Srpske biće nastavljena razmatranjem Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnom redu i miru kojima se propisuju prekršaji javnog reda i mira i prekršajne sankcije koje se izriču počiniocima prekršaja.

Predloženim zakonom se, između ostalog, definiše odgovornost za prekršaje ugostitelja kao preduzetnika, preciznije se propisuju određeni prekršaji javnog reda i mira, te definiše novi prekršaj “neprijavljivanje prekršaja javnog reda i mira”.

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač rekao je protekle sedmice da se saglasio sa šefovima poslaničkih klubova u Narodnoj skupštini da iz Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnom redu i miru bude povučena odredba o neovlaštenom fotografisanju i snimanju policijskih službenika, koja je bila sporna novinarima.

Narodna skupština će u drugom nastavku četvrte redovne sjednice razmatrati Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o oružju i municiji, Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o uređenju prostora i građenju, Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj zaštiti i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o razvoju malih i srednjih preduzeća.

Na dnevnom redu su i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti od nasilja u porodici, Nacrt strategije za unapređenje položaja starijih lica u Republici Srpskoj za period od 2019. do 2028. godine i Nacrt strategije za unapređenje seksualnog i reproduktivnog zdravlja u Republici Srpskoj za period 2019 – 2029. godina.

Pred poslanicima su i Izvještaj o radu i izvršenju finansijskog plana – Budžeta fonda solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu za period 1. januar – 31. decembar 2018. godine, Godišnji izvještaj Ombudsmana za djecu za 2018. godinu, Godišnji izvještaj o rezultatima aktivnosti Institucije Ombudsmena za ljudska prava BiH za 2018. godinu, te Prijedlog odluke o prihvatanju zaduženja Republike Srpske prema Svjetskoj banci-Međunarodnoj banci za obnovu i razvoj za dodatno Finansiranje po Projektu energetske efikasnosti u BiH /8906-BA/.

U prvom dijelu sjednice razmotreno je osam tačaka dnevnog reda i usvojeno više zakona i nacrta zakona, među kojima su Zakon o izmjeni i dopuni Zakona o platama zaposlenih u Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima.

(SRNA)

Ključne riječi
Loading...

Komentariši

Za napredne opcije komentarisanja, možete se prijaviti
avatar
  Obavještenja  
Obavijesti me o
Back to top button
Close
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!