Politika

Јerinić: Vratiti puni iznos plata zaposlenih u Gradskoj upravi Doboja

Gradonačelnik Doboja Boris Јerinić rekao je da se čeka saglasnost resornog ministarstva za povećanje budžetskog okvira ove lokalne zajednice kako bi plate radnika i funkcionera Gradske uprave i zaposlenih u preduzećima čiji je osnivač grad bile vraćene na iznos prije odluke Skupštine grada prema kojoj su umanjene za 23 odsto.

Јerinić očekuje da privremena odluka o umanjenju plata neće trajati još dugo i da će one biti vraćene na raniji iznos.

Loading...

– Birajući između smanjenja nekih plata i otpuštanja radnika, odlučili smo se na ovu nepopularnu mjeru sa željom da ona traje što kraće – rekao je Јerinić novinarima.

On kaže da nije upoznat sa današnjom najavom predsjednika Sindikata radnika građevinarstva i stambeno-komunalne djelatnosti Republike Srpske Dragane Vrabičić da će se preispitati zakonitost skupštinske odluke o umanjenju plata ako ona ne bude povučena do 15. maja.

Skupština grada Doboja usvojila je 16. aprila odluku o smanjenju plata za 23 odsto funkcionerima i zaposlenima u Gradskoj upravi, kao i zaposlenima u javnim ustanovama i preduzećima čiji je osnivač i većinski vlasnik grad.

Predviđeno je da se ova mjera štednje primjenjuje šest mjeseci zbog smanjenog priliva budžetskih sredstava, a umanjena plata ne može biti manja od minimalne zagarantovane plate u Republici Srpskoj utvrđene zakonom.

Јerinić je tada rekao da je riječ o privremenoj mjeri, jer u budžetu grada nedostaje 1.000.000 KM za isplatu plata, do čega je došlo zbog povećanja plata koje nije pratilo povećanje budžetskog okvira. On je naveo da prosječna plata u Gradskoj upravi iznosi 1.004 KM.

(SRNA)

Ključne riječi
Loading...

Komentariši

Za napredne opcije komentarisanja, možete se prijaviti
avatar
  Obavještenja  
Obavijesti me o
Back to top button
Close
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!