Politika

Ako ne bude dogovora sa RS svašta je moguće: Biće i Savjeta ministara i aktivacije MAP-a VIDEO

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović za Klix.ba je govorio o najaktuelnijim političkim pitanjima, poput bezbjednosnih prijetnji, formiranja rezervnog sastava policije, odgovora FBiHi o formiranju Savjeta ministara.

-U posljednje vrijeme se intenzivnije nego ikada ranije govori o nekim novim bezbjednosnim prijetnjama, spominje se rat. Imaju li građani razloga za zabrinutost?

Loading...

“Imaju, znate, polako se podiže taj stepen izvjesne medijske i druge agresije u BiH, nagrađuju se ratni zločinci, negira se teritorijalni integritet BiH, prijeti se tom integritetu, policija u RS se pretvara u neku mini vojsku. Te poruke, riječi i djela nisu nimalo umirujući. Treba biti svjestan te situacije, bezbjednosna situacija se kvari i treba poduzimati korake, ne treba čekati da nas neka situacija zadesi. Pa i ovo što se dešava sa suđenjem braniocima BiH, na Dan Armije RBiH podignuta je optužnica za udruženi zločinački poduhvat. Kako može neko ko je branio zemlju praviti udruženi poduhvat, s kim se udružio? To je pokušaj izjednačavanja. Relativizira se istina. Izjave su sve drskije, dolaze s najviših mjesta i ne treba biti naivan i misliti neće. Koliko budemo jaki, toliko će biti manja šansa da se nešto loše desi. Oni koji vole ovu zemlju, koji nemaju alternativu, treba da se udruže i da djeluju politički ujedinjeno”, kaže Izetbegović.

-Republika Srpska formira rezervni sastav policije. Jesu li mogući novi sukobi u BiH?

“Pa zavisit će od odgovora. Ova sadašnja retorika i sve ovo što se radi ima različite ciljeve. Jedno je da se odvuku teme s onoga o čemu oni ne bi da razgovaraju, o presudi Radovanu Karadžiću, o presudi u vezi s 9. januarom, da se odvuče pažnja od socio-ekonomskog stanja, da se pomogne Srbiji u vezi s Kosovom, pokušava se praviti neki balans. Ali se i isprobava reakcija međunarodne zajednice, patriota BiH, bacaju se probni baloni da se vidi kakav će odgovor biti. Ako bude slab odgovor, onda je svašta moguće”, navodi Bakir Izetbegović. 

-Milorad Dodik ponovo crta neke nove granice na Balkanu, često iznosi antidržavne poruke. Je li to politički populizam ili realna opasnost?

“Oboje, sve troje i populizam i ubijanje svake političke konkurencije i pomaganje Srbiji kada je riječ o Kosovu, skretanje pažnje sa stvarnih problema i isprobavanje živaca međunarodne zajednice i reakcija. Jedini pravi dogovor je snagom čuvati BiH”, poručuje Izetbegović.

-Hoće li Federacija BiH dobiti svoj rezervni sastav policije? SDA je pokrenula inicijativu za popunjavanje redovnog sastava policije koji nedostaje, ali nije isključeno ni formiranje rezervnog sastava. Je li to urađeno da se međunarodna zajednica natjera na konkretniju akciju?

“Mislim da to nije plan. Smatram da na svaki potez treba odgovoriti kontrapotezom. Mi nismo sretni što se dovodimo u tu situaciju i što nas prisiljavaju da reagujemo. Na jedan ćemo uvijek odgovoriti sa dva, kada je riječ o FBiH, duplo više ćemo imati rezervnih policajaca, mi to možemo izdržati. Želimo jačati tu policiju, vježbati, opremati je, raditi uopštenu na jačanju tog korpusa. Poslije iskustava kroz koja su prošli Bošnjaci ne smijemo dopustiti da nam se ponove neke stvari. Slabost priziva silnike, a snaga ih obeshrabruje”, smatra lider SDA.

-Šest mjeseci nakon izbora vlast još nije formirana na svim nivoima. Kada će biti formiran Savjet ministara?

“Mislim da će biti formirani u maju i Savjet ministara i Vlada FBiH. Imamo tu i neke rokove, to očekuju stranci i mislim da ćemo postići te rokove. Mi imamo zakon o odbrani, a onda recimo dobijete od nenadležnog organa, entitetskog nivoa, da će BiH biti vojno neutralna. Mi imamo zakone i mi ćemo postupiti prema zakonu”, kaže Izetbegović.

-Milorad Dodik konstantno naglašava kako neće pristati na usvajanje Godišnjeg nacionalnog programa u okviru MAP-a. Spominje se i opcija da budući ministar odbrane iz SDA da saglasnost na Godišnji nacionalni program bez Savjeta ministara. Jeste li spremni na to?

“Kada je riječ o vladavini zakona, na sve smo spremni. Milorad Dodik je pristao na Zakon o odbrani, a sada se nešto politički predomišlja. Ako žele da promijene te odluke, neka se obrate nadležnim institucijama. Do tada je taj zakon relevantan. Dakle, biće aktiviran prvi Godišnji nacionalni program za članstvo u NATO”, navodi Bakir Izetbegović.

Dodaje i da o detaljima neće govoriti i navodi da će biti i Savjeta ministara i aktivacije Godišnjeg nacionalnog plana. 
 

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Izdvojeno

Close
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!