Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Banjaluka

Prijem za Kolju Mićevića, dobitnika „Ključa grada“

Gradonačelnik Banje Luke Igor Radojičić priredio je danas prijem za književnika i prevodioca Kolju Mićevića, ovogodišnjeg dobitnika najvišeg gradskog priznanja – „Ključa grada“.

– Zahvalni smo Mićeviću što je prihvatio nagradu Grada, čime smo odali priznanje jednom od velikih imena iz naše kulture, a ujedno poslali i poruku da je ovo zapravo nagrada i svim poslenicima kulture u našem gradu – naglasio je Radojičić i napomenuo da je Mićević veliko ime našeg grada i da je veoma poznat van granica naše zemlje.

U razgovoru sa Mićevićem, razmotrena je mogućnost da se 2021. godine u Banjoj Luci obilježi 700. godišnjica smrti Dantea, čije je najpoznatije djelo, „Božanstvenu komediju“ preveo upravo Mićević i po čemu je najpoznatiji na kulturnoj sceni.

– Moj cilj je da 2021. godine u Banjoj Luci napravimo svečanost u čast Dantea, ne samo da bismo Dantea privukli nama već i da bismo se i mi približili Evropi. Dante u Banjoj Luci je zapravo poziv Evropi da dođe ovdje – rekao je Mićević.

Zahvaljujući Mićeviću, Banja Luka se može pohvaliti da ima sugrađanina koji je jedini Danteovo djelo preveo na dva svjetska jezika – francuski i srpski.

– Banja Luka je za mene san, i sada kada ne živim tu, ali je bila san i kada sam živio u njoj. Evropske kulture se, između ostalog, mogu porediti i po broju prevoda Dantea na njihove jezike. Mi imamo veliku potrebu da naše književne veličine postavimo na prava mjesta kao što su Kočić, Andrić i Crnjanski, ali moramo ponekad i strane autore da dovedemo kod nas, da postanu naši u upravo to pokušavamo sa Danteom – zaključio je Mićević.

 

 

Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button