Društvo

Za tri mjeseca evidentirano 530 migranata, nisu činili krivična djela

Na području koje operativno pokriva Policijska uprava Bijeljine u prva tri mjeseca evidentirano je 530 migranata koji su ilegalno prešli granicu, rekao je danas načelnik ove uprave Žarko Ćosić.

On je istakao da je najviše migranata evidentirano iz Pakistana, čak 294, dok su iz Avganistana evidentirana 63 lica, te iz Irana, Iraka, Sirije, Alžira i Maroka.

Loading...

– Nema ni sada, kao ni u prethodnom periodu, evidentiranih krivičnih djela ni prekršaja koje su počinili migranti – rekao je Ćosić na konferenciji za novinare.

On je pozvao građane da povedu računa o zaštiti imovine i da je ne ostavljaju neobezbijeđenu.

– U proteklom periodu imali smo veći broj prijava da su otuđena motorna vozila koja su, prema izjavama prijavitelja, bila neobezbijeđena, odnosno otključana sa ključevima za startovanje vozila u bravi – rekao je Ćosić.

On je naveo da je za prva tri mjeseca ove godine, na području koje Uprava pokriva, evidentirano ukupno 229 krivičnih djela što je za oko osam manje nego u istom periodu prošle godine.

Ćosić je rekao da je nadležnim tužilaštvima podneseno 215 izvještaja kojima je prijavljeno 195 lica da su počinila krivična djela.

– Koeficijent ukupne rasvijetljenosti krivičnih djela iznosi oko 72 odsto – naveo je Ćosić i naglasio da su u prva tri mjeseca ove godine ostvareni bolji rezultati u borbi protiv svih vidova opšteg kriminaliteta u odnosu na isti period 2018. godine.

On je naglasio da je povećan i procenat rasvijetljenosti krivičnih djela te je evidentirano 17 odsto više rasvijetljenih krivičnih djela po nepoznatom počiniocu u odnosu na isti period prethodne godine, kao i pričinjeno manje djela opšteg kriminaliteta.

Ćosić je podsjetio da nastupa period praznika i slavlja kada se konzumiraju veće količine alkohola i apelovao da građani ne upravljaju vozilima pod dejstvom alkohola.

– Ovaj period je karakterističan i po većoj koncentraciji ljudi koji borave na našem području. Želim da apelujem da naši građani, kao i lica koja će narednih dana boraviti na području naše uprave, ne upravljaju vozilima pod dejstvom alkohola, te da se ponašaju primjerno kako ne bi narušavali javni red i mir – rekao je Ćosić.

Načelnik Kriminalističke policije Srđan Gajić rekao je da je u prva tri mjeseca napravljen veliki pomak u rasvjetljavanju svih oblasti kriminaliteta, naročito opšteg kriminaliteta, te je za prva tri mjeseca evidentirano 17 odsto više rasvijetljenih krivičnih djela po nepoznatom počiniocu.

– S obzirom na to da najveći broj krivičnih djela jeste u oblasti protiv imovine, napravljen je i ovdje veliki pomak, te je ukupni koeficijent rasvijetljenosti 65 odsto, a po nepoznatom licu oko 60 odsto, što je više za 19,7 odsto u odnosu na posmatrani period – naveo je Gajić.

One je rekao da je u oblasti zloupotrebe droge otkriveno 15 krivičnih djela, podneseno devet izvještaja protiv 11 lica i u toj oblasti evidentirana su još 34 prekršaja.

Načelnik Sektora policije bijeljinske Policijske uprave Stjepan Terzić rekao je da je stanje javnog reda i mira u prvom tromesječju ove godine zadovoljavajuće, a to protvrđuje i 90 slučajeva narušavanja javnog reda i mira, dok je u istom periodu prošle godine tih slučajeva bilo 129, što je za 30 odsto manje.

(SRNA)

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!