Društvo

Rudari ne odustaju od zahtjeva, rudnik za dan izgubio 350.000 KM

BANOVIĆI – Više od 100 rudara Rudnika mrkog uglja Banovići i danas je protestovalo ispred Direkcije rudnika i do 13 časova držalo u blokadi željezničku prugu koja služi za prevoz uglja, ali su ih na kraju specijalci otjerali.

Pripadnici Jedinice za specijalnu podršku MUP-a TK deblokirali su prugu i pomjerili rudare na obližnji parking ispred Direkcije.

Loading...

Zahtjevi rudara su i dalje isti – povećanje plate i toplog obroka i poboljšanje uslova rada. Poručuju da od svojih zahtjeva neće odustati.

Vlada Tuzlanskog kantona na današnjoj vanrednoj sednici zadužila je MUP TK i Upravu policije da što hitnije poduzmu sve potrebne mjere i radnje u skladu sa zakonom u cilju osiguravanja nesmetanog rada Rudnika mrkog uglja Banovići, sprečavanja nastanka dalje štete u proizvodnji ovog privrednog subjekta, kao i potencijalne štete u radu termoenergetskih objekata na području TK.

Rudar koji radi u jami RMU Banovići zaradi između 750 i 800 KM s noćnim radom, a ta primanja su s posljednjom plaćom smanjena. Rudari u vanjskom krugu zarade od 550 do 600 KM. Plate su im zadnji mjesec smanjene od 150 do 200 KM.

“Sramota je da direktor zaradi šest plata radnika na proizvodnji. To je bruka”, rekao je Enes Turić, rudar.

Jedan od jamskih rudara je i Esad Pozderović, koji radi 11 godina u rudniku i kaže da su rudarima problemi došlo do grla.

“Nema šanse da napreduješ ako nemaš nikog. Drugi se guraju i laktaju. Ovaj problem nije tri mjeseca, već tri godine. Kako god treba negdje raspodijeliti, uzmu nam po 300 maraka, a daju nam regresa 200. Ovdje više tona neće proći”, rekao je ovaj rudar.

Ibrahim Lapandić, tehnički direktor rudnika, kazao je da su rudarima rekli da odaberu od 10 do 20 predstavnika s kojima će pregovarati. On nije mogao potvrditi hoće li uslovi rudara biti ispunjeni. Smanjene plate pravda smanjenom proizvodnjom i ostvarenim rezultatima.

“Grupa rudara iz jame Omazići samoinicijativno se okupila. Sva okupljanja se po zakonu moraju najaviti, ukoliko se stupa u štrajk. Ova grupa je išla i mimo Sindikalnog odbora. U rudniku trenutno radi 2.850 ljudi, a ista grupa protestuje i jučer i danas. Mi želimo pregovarati, ali oni nisu spremni izabrati svoje predstavnike. Još nismo dobili napismeno njihova tri zahtjeva”, rekao je Lapandić te dodao da iza svega stoje politički interesi.

Rudari tvrde da su predali pismeno Upravi zahtjeve te traže da izađu pred njih i očituju se. Kazali su i da neće silaziti u jamu dok se ne riješi njihov status.

Zbog protesta i blokade pruge, danas je rudnik bio na gubitku 350.000 maraka, a ako se problemi ne riješe, bit će u minusu pola miliona dnevno.

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!