Društvo

Raste broj zahtjeva za DNK analizu: Djeca hoće da utvrde ko im je pravi otac

BANJALUKA – U Bosni i Hercegovini se povećava broj zahtjeva za DNK analizu, odnosno test za utvrđivanje očinstva, a takvu provjeru traže očevi, majke, ali i djeca.

Loading...

Jasmina Čakar, viša naučna saradnica i šef Laboratorije za forenzičku genetiku na Institutu za genetičko inženjerstvo i biotehnologiju, čije je sjedište u Sarajevu, kaže da u prosjeku na ovom Institutu svako šesto testirano očinstvo bude negativno.

Čakareva kaže da je u 2018. godini u ovom institutu realizovano preko 70 zahtjeva za utvrđivanje očinstva.

“U odnosu na godinu prije, odnosno 2017. godinu, broj zahtjeva se neznatno povećao”, istakla je Čakareva.

Prema njenim riječima, u najvećem procentu testirana očinstva su pozitivna, odnosno testirani otac je biološki otac testiranog dijeteta, dok svaki šesti testirani otac nije biološki otac.

Zahtjeve za DNK analizu, naglašava Čakareva, podnose i muškarci i žene, ali i djeca.

“Zahtjeve podnose uglavnom djeca jer žele da saznaju da li su očevi njihovi biološki roditelji, te bake, djedovi i ostali članovi porodice koji učestvuju kao posrednici”, pojašnjava Čakareva.

Prema njenim riječima, analiza utvrđivanja očinstva košta 250 KM po jednom uzorku.

“Razlozi zbog kojih se traži analiza su različiti, ali najčešće je riječ o testiranju očinstva kako bi se ostvarilo pravo na alimentaciju i pravo na ostavštinu”, pojašnjava Čakareva.

Dodala je da su, takođe, česti zahtjevi za testiranjem različitih tipova srodstva, poput, braća/sestre, polubraća/polusestre, nećak(ka)/stričevi(tetke), unuci/bake(djedovi).

U Zavodu za sudsku medicinu RS kažu da se broj onih koji provjeravaju očinstvo prošle godine povećao u odnosu na 2017. godinu.

“Ukupno su procesuirana 63 zahtjeva u JZU Zavod za sudsku medicinu RS, a rezultati su većinom pozitivni”, rekli su u Zavodu.

Dodali su da je sedam očinstava bilo negativno za 2018. godinu, tako da od ispitivanih muškaraca, odnosno pretpostavljenih bioloških očeva, svaki deveti nije otac.

Kako kažu u ovom zavodu, muškarci većinom traže provjeru očinstva DNK analizom što se tiče privatnih zahtjeva.

“Kad su u pitanju žene, one u većem broju traže ove analize kada su u pitanju sudska vještačenja”, zaključili su u Zavodu.

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!