Putopisi

Krnjak – ljepota Korduna u jednoj priči! (VIDEO/FOTO)

Krnjak, malo mjesto nadomak Karlovca. Danas ovdje živi oko 2000 stanovnika. Nekada ih je bilo puno više. U Krnjaku žive Matijevići. Bave se uglavnom poljoprivredom. I tako sastavljaju kraj sa krajem. Tako se ovdje živi.

Na početku priče nam se pohvališe brojnošću.
„Ima nas čak devetoro“ veli Perica Matijević, veterinar, vatrogasac, glava porodice i član SKD „Prosvjeta“ pododbor Krnjak. „Svi su vrijedni, svako radi svoj posao, ovi najstariji i najmlađi pomalo zabušavaju, kroz smijeh zbori Perica, ali svako u skladu sa svojim godinama. Sin Borna je veoma vrijedan, zna i oko traktora pripomoći“, hvali se Perica.

Loading...

Srbi danas na Karlovačkom području žive kao i njihove komšije Hrvati, zbori Perica. „Ne treba kukati. Dobro je. Prije samo par godina sve je bilo drugačije. Bilo je jako teško. Kada sam se tek vratio, zatekao sam zgarište, ničega nije bilo. Bilo je sredstava za obnovu kuća, a dijelili su i krave.

Tada je jedna krava bila cijelo bogatstvo“, prisjeća se Perica Matijević. „Danas je glavni problem odlazak i Srba i Hrvata sa ovog prostora. Odlaze podjednako i jedni i drugi. Poslodavci se jesu sjetili povećati plate, ali bojim se prekasno“, kaže Perica. Poljoprivreda je ovdje spas, kaže na kraju, i to zahvaljujući ponajviše podsticajima iz fondova Evropske unije. Da nije njih, dodaje, bilo bi jako teško, čak bi i on sa porodicom otišao u inostranstvo.

U Krnjaku je dosta živ – kulturni život. Na probi SKD „Prosvjeta“ pododbor Krnjak dvadesetak mladih. Kažu da ih u dvije starosne kategorije, onoj do 15 i drugoj, od petaneaset pa do pedeset godina ima čak 60. Putuju po Hrvatskoj, Srbiji, BiH, Sloveniji, a pozvani su i u Italiju. Srbe na ovom prostoru okuplja crkva. Tu, u Donjem Budačkom je manastir Gorica. Iguman Naum, starješina manastira reče nam da je manastirski kompleks u potpunosti obnovljen a da su zahvaljujući Eparhiji Gornjokarlovačkoj prije 5 godina završili izgradnju manastirskog paraklisa u neporednoj blizini.

Načelnik opštine je Dejan Mihajlović. On je je mlad čovjek. Energičan. Mudar. Kaže da Srbi danas u Krnjaku žive isto kao i njihove komšije Hrvati. I on ponavlja da je ovdje poljoprivreda spas. Podsticaji Evropske unije uspjeli su zadržati vrijedne mlade ljude na rodnoj grudi, pa tako i Krnjak danas opstaje. Zamjera vlastima na državnom nivou, nedovoljnu zastupljenost Srba u insititucijama. Srpski predstavnici, ponavlja Mihajlović, uradili su sve što su mogli, ponajviše Vojislav Stanimirović i Milorad Pupovac.

Tako prkosni Krnjak vodi još jednu bitku, možda i najvažniju, s ciljem da rodna gruda ne ostane pusta. Sve sa ciljem da na Kordunu ne utihnu dječji osmijeh i pjesma krajiška.

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!