Svijet

WikiLeaks: SAD pokušavaju da osude Asanža na smrtnu kaznu

VAŠINGTON – Američke vlasti pokušavaju da osnivača “WikiLeaks” Džulijana Asanža optuže za špijunažu kako bi mogla da mu bude izrečena smrtna kazna, tvrdi danas “WikiLeaks”.

“Američko Ministarstvo pravde pokušava da protiv Džulijana Asanža izgradi slučaj na osnovu Zakona o špijunaži. Prema Zakonu o špijunaži, osuda može biti smrtna kazna”, naveo je “Wikileaks” na svom nalogu na Twitter.

Loading...

Asanž je portal “WikiLeaks” osnovao 2006. godine kako bi mogao da objavljuje povjerljive informacije o aktivnostima vlada više zemalja, uključujući SAD, podsjeća TAS S.

Osnivač “Wikileaks” našao se 2010. na naslovnicama širom svijeta kada je u aprilu objavio snimak pod nazivom “Kolateralno ubistvo”, na kojem se vidi kako su američki piloti ubili 18 osoba, među kojima dva novinara agencije Rojters, iz helikoptera u Iraku.

On je objavio i povjerljiva vojna i diplomatska dokumenata SAD o ratovima u Avganistanu i Iraku u julu i oktobru 2010. godine.

Kasnije te godine uhapšen je u Velikoj Britaniji pošto je Švedska izdala međunarodni nalog za njegovo hapšenje zbog optužbi o seksualnom zlostavljanju.

Švedske vlasti su željele da ga ispitaju zbog tvrdnji da je u avgustu 2010. silovao jednu ženu i seksualno zlostavljao drugu, dok je bio u Stokholmu gdje je održao predavanje.

Asanž je pušten uz kauciju decembra 2010. godine, ali je u maju 2012. Vrhovni sud Velike Britanije presudio da bi trebalo da bude izručen Švedskoj. Tada mu je Ekvador odobrio azil u svojoj ambasadi u Londonu.

Asanž je, međutim, uhapšen 11. aprila ove godine, nakon što mu je poništena odluka o azilu i izbačen je iz ambasade Ekvadora u Londonu u kojoj je proveo sedam godina.

Izvor

Ključne riječi
Loading...

Komentariši

Za napredne opcije komentarisanja, možete se prijaviti
avatar
  Obavještenja  
Obavijesti me o
Back to top button
Close
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!