Društvo

Zašto se farbaju jaja za Vaskrs?

Jedan od najstariji hrišćanskih običaja je svakako i farbanje jaja. Ali da li znate kakvo ono ima značenje i zbog čega se to radi baš na Veliki petak?

Vaskrs je pravoslavni praznik kojim se proslavlja Isusovo vaskrsenje iz smrti. Prema vjerovanju – to se desilo trećeg dana poslije njegove smrti, pa se zato Vaskrs slavi od petka – kada je umro, do nedelje – kada je vaskrsao.

Loading...

Farbanje jaja – stari hrišćanski običaj

Prema vjerovanju, Marija Magdalena je došla u Rim da pripovijeda jevanđelje, a na tom putu stigla je i do cara Tiberija. Kao poklon donijela mu je korpu jaja. Car nije vjerovao u Hristovo vaskrsenje i rekao je da to moguće podjednako koliko je moguće da jaja u korpi sama od sebe promijene boju.

Na ovu rečenicu Marija Magdalena je dogovorila riječima “Hristos vaskrse” – i sva jaja su u tom trenutku promijenila boju – u crveno.

Postoji još jedna legenda, koja kaže da su se stanovnici Jerusalima rugali hrišćanima i da nisu vjerovali da je Hristos vaskrsao, jer su smatrali da je to nemoguće – isto kao što je nemoguće da koka snese crveno jaje. Sljedeće godine, na dan Vaskrsa, sve koke u Jerusalimu su snijele crvena jaja.

Zašto se jaja farbaju u crvenu boju?

Crvena boja je simbol radosti i vaskrsenja – zbog čega se jaja za Vaskrs farbaju u ovu boju. Prvo jaje koje se ofarba u crvenu boju – čuva se do narednog Vaskrsa i predstavlja zaštitnika porodice, tzv. jaje “čuvarkuća”.
 

Izvor

Ključne riječi
Loading...

Komentariši

Za napredne opcije komentarisanja, možete se prijaviti
avatar
  Obavještenja  
Obavijesti me o
Back to top button
Close
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!