Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Društvo

Zašto se farbaju jaja za Vaskrs?

Jedan od najstariji hrišćanskih običaja je svakako i farbanje jaja. Ali da li znate kakvo ono ima značenje i zbog čega se to radi baš na Veliki petak?

Vaskrs je pravoslavni praznik kojim se proslavlja Isusovo vaskrsenje iz smrti. Prema vjerovanju – to se desilo trećeg dana poslije njegove smrti, pa se zato Vaskrs slavi od petka – kada je umro, do nedelje – kada je vaskrsao.

Farbanje jaja – stari hrišćanski običaj

Prema vjerovanju, Marija Magdalena je došla u Rim da pripovijeda jevanđelje, a na tom putu stigla je i do cara Tiberija. Kao poklon donijela mu je korpu jaja. Car nije vjerovao u Hristovo vaskrsenje i rekao je da to moguće podjednako koliko je moguće da jaja u korpi sama od sebe promijene boju.

Na ovu rečenicu Marija Magdalena je dogovorila riječima “Hristos vaskrse” – i sva jaja su u tom trenutku promijenila boju – u crveno.

Postoji još jedna legenda, koja kaže da su se stanovnici Jerusalima rugali hrišćanima i da nisu vjerovali da je Hristos vaskrsao, jer su smatrali da je to nemoguće – isto kao što je nemoguće da koka snese crveno jaje. Sljedeće godine, na dan Vaskrsa, sve koke u Jerusalimu su snijele crvena jaja.

Zašto se jaja farbaju u crvenu boju?

Crvena boja je simbol radosti i vaskrsenja – zbog čega se jaja za Vaskrs farbaju u ovu boju. Prvo jaje koje se ofarba u crvenu boju – čuva se do narednog Vaskrsa i predstavlja zaštitnika porodice, tzv. jaje “čuvarkuća”.
 

Izvor

Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button