Svijet

Norveška okreće leđa nafti

​Norveška, najveći zapadnoevropski proizvođač nafte, odlučila se za radikalni zaokret u svojoj politici prema naftnoj industriji.

Tokom vikenda opoziciona Laburistička stranka odlučila je da promijeni stav i da prestane da podstiče istraživanja nafte na području Lofotskih ostrva na sjeveru Norveške, što je u parlamentu oformilo snažnu većinu protiv bušenja nafte na tom području, piše Jutarnji.

Loading...

Riječ je o prilično dramatičnom preokretu i snažnom udaru na norvešku naftnu industriju, koji ukazuje na to da bi se era naftnog rudarenja, na čijim je krilima ova skandinavska nacija postala jedna od najbogatijih na svijetu, mogla bližiti kraju.

Naftne kompanije, na čelu sa najvećim proizvođačem Ekvinor ASA (Equinor ASA), poručile su da je pristup Lofotskim ostrvima ključ za održavanje nivoa proizvodnje na kojima su sada bili.

Naime, procjenjuje se da se na području tih ostrva nalazi između jedne i tri milijarde barela nafte i gasa.

“Cijela industrija je iznenađena i razočarana”, rekao je Karl Erik Šjot Pedersen, prvi čovjek Norveškog naftnog udruženja.

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!