Kultura

Preminuo akademik Petar Omčikus

Slikar i član Srpske akademije nauka i umjetnosti Petar Omčikus preminuo je u 93. godini, potvrdili su za Radio-televiziju njegovi saradnici.
Petar Omčikus -

Omčikus je rođen 1926. godine na Sušaku u Rijeci, a od 1937. godine živio je u Beogradu, gdje je nakon Drugog svjetskog rata započeo slikarske studije na Akademiji likovnih umjetnosti, kod profesora Ivana Tabakovića.

Sa suprugom, slikarkom Kosom Bokšan, napustio je studije slikarstva i otišao u Zadar gdje postaje jedan od osnivača Zadarske grupe u kojoj su se nalazili i Mića Popović, Vera Božičković, Bata Mihailović i Ljubinka Јovanović.

Nakon šestomjesečnog boravka u Zadru vratio se u Beograd i priključio “Grupi Јedanaestorica”, a svoju prvu samostalnu izložbu priredio je 1951. godine.

Omčikus neposredno nakon toga, 1952. godine, sa Kosarom Bokšan napušta Јugoslaviju i nastanjuje se u Parizu.

Oni od 1965. godine povremeno borave u Vela Luci na Korčuli gdje organizuju međunarodne susrete umjetnika, filozofa i kritičara.

Omčikus je učestvovao na brojnim grupnim izložbama u zemlji i inostranstvu, njegovo djelo obuhvata većinu slikarskih žanrova, a karakteriše ga duh Mediterana.

U kasnijim periodima Omčikus je tematizovao slikarstvo prema portretima, crtežima Beograda, fantastičnom realizmu i skulpturi.

Izvor

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!