Magazin

Nakon praznika neophodna detoks dijeta

​Praznici su uvijek prilika za zalogaj više, a nakon što prođu, mnogima teško pada. Zbog prekomjernog unošenja hrane i pića neophodna je detoks dijeta, a ovo su najbolje namirnice koje će vam pomoći kako da se vratite u formu i svakodnevnu prehrambenu rutinu.

FILTRIRANA VODA

Svi znamo da se naše tijelo sastoji i od vode. Stoga svakodnevno moramo unositi kvalitetnu (filtriranu) vodu u naše tijelo. Ne treba čekati dok se razvije osjećaj žeđi, jer smo tada već dehidrirani, nego redovno pijuckati malo vode.

Savjet:

Loading...

Obavezno nosite sa sobom bocu (poželjno bi bilo staklenu) s filtriranom vodom.

BILJNI ČAJEVI

Uz vodu jedan od napitaka koji se preferira u procesu detoksikacije je biljni čaj. Zeleni, žuti čaj, čaj od koprive, preslice… Bilo koji čaj da izaberete, u svakom slučaju će biti bolje rješenje od gaziranih  napitaka i sokova prepunih šećera. Njihovo diuretsko djelovanje pogodno će djelovati na izmjenu tvari i odstranjivanje svega nepotrebnog iz organizma.

Savjet:

Nemojte kupovati gotove čajeve u filter kesicama, nego pravite čajeve od rinfuz biljnog materijala i pripremite svoju omiljenu kombinaciju.

CVEKLA

Cvekla sadrži važne bioaktivne tvari (beatin i polifenoli) koje  imaju  mnogo povoljnih učinaka na naš organizam, a jedan od najbitnijih je povećanje antioksidativnih enzima. Takođe djeluju povoljno na jetru, koja je zadužena za preradu više-manje svega što unesemo u  organizam.

Savjet:

Kuvanjem se gubi većina važnih sastojaka u cvekli zbog čega bi je trebalo jesti sirovu. Možete isprobati kombinaciju soka mrkve, cvekle i jabuke ili napraviti salatu od sirove cvekle, jabuke, jabukovog sirćeta, soli i bibera.

CELER

Sok od svježeg celera bogat je elektrolitima koji su  bitni za održavanje normalnih funkcija ćelija i hidraciju organizma. Osim toga, sadrži minerale poput kalijuma, magnezijuma, natrijuma i željeza, što povoljno djeluje na organizam, odnosno alkalizuju organizam.

Savjet:

Natrijum u celeru pomaže pri odvikavanju od grickanja slane hrane. Celer takođe štiti od tumora debelog crijeva.

ČIJA SJEMENKE

Čija sjemenke se obično koriste kao zgušnjivač kod pripreme veganskih i bezglutenskih obroka, posebno deserta, ali one su veliki izvor proteina, omega 3 masnih kiselina, mangana, fosfora i triptofana, odnosno tvari koja utiče na poboljšanje raspoloženja. Preporučuju se i dijabetičarima i osobama s hiperlipoproteinemijom, odnosno povećanom količinom holesterola u krvi.

Savjet:

Isprobajte čija puding ili dodajte sjemenke u jogurt ili voćni smuti.

CITRUSI

Citrusno voće limun, narandža, mandarina, limeta i grejp su najpoznatiji po velikim količinama vitamina C, jednog od značajnijih antioksidanasa. Citrusi su odlični alkalizatori organizma i sadrže veliku količinu vlakana koja pomažu u održavanju zdravlja probavnog sistema.

Savjet:

Dan započnite sokom od svježeg limuna kojeg ćete pomiješati s filtriranom vodom.

KUPUSNJAČE

Povrće iz porodice kupusnjača kao što su brokula, karfiol i kupus poboljšava učinak enzima koji su bitni u detoksikaciji jetre. Prepuni su vlakana, koja djeluju poput četke odstranjujući sve štetne tvari iz crijeva. Veliki broj studija dokazao je djelotvornost kupusnjača u prevenciji brojnih malignih bolesti.

Savjet:

Kuvajte ih kratko na pari, tako ćete organizmu obezbijediti sve aktivne tvari iz kupusnjača.

JABUKE

Jabučni pektin je vlakno topivo u vodi koje osigurava urednu funkciju probavnog trakta, posebno crijeva, gdje svojim efektom četke sprečava nastanak malignih oboljenja crijeva.

Savjet:

Jedna jabuka na dan, tjera doktora iz kuće van, stara poslovica.

KORIJANDER

Studije su pokazale da korijander ima sposobnost vezivanja teških metala kao što su živa, kadmijum, uranijum i aluminijum koji se nakupljaju u organizmu. Teški metali u organizam dolaze putem hrane, disanjem ili kroz kožu, a imaju loš uticaj na cjelokupni organizam. Korijander pomaže u eliminaciji tih metala, a osim toga čuva glavne organe za detoksikaciju: bubrege i jetru.

Savjet:

Obavezno dodajte korijander u vaše sokove i smutije.

ALGE

Alge, naročito modrozelene alge tipa spirulina, su bogate proteinima i mineralima te djeluju alkalizirajuće na organizam. Takođe, pomažu u odstranjivanju teških metala iz organizma.

Osobe koje imaju problema sa štitnom žlijezdom moraju se obavezno savjetovati s ljekarom prije početka korištenja algi.

Savjet:

Dodajte prah spiruline u smutije.

Supa kao glavni obrok 

Bilo da se odlučite na tople ili hladne supe, neka glavni sastojak bude povrće, što raznovrsnije i u što većim količinama uz dodatak maslinovog ulja.

Voće i povrće u velikim količinama

U periodu detoksikacije obavezno povećajte unos voća i povrća kako biste dobili potrebne doze vitamina i minerala koji su nakon nezdrave hrane neophodni vašem organizmu.

Sedam dana bez pekare i šećera

Bijelo brašno i šećer izbacite na nedjelju dana. Nutricionisti preporučuju da smanjite i unos mlijeka, mliječnih proizvoda, kafe i alkohola.

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!