Region

Narod na KiM se ne predaje, Vaskrs simbol novog početka

Francuski humanitarac Arno Gujon kaže za RTS da je vaskršnja atmosfera u Beogradu dobra, ali da se ne može porediti sa onom u Gračanici i Visokim Dečanima. Srbi na KiM imaju jaku vjeru i pravi su primjer kako se treba ponašati kada je teško, ističe Gujon.

Osnivač Fondacije “Solidarnost za Kosovo Arno Gujon rekao je za RTS da je za Božić i Vaskrs obično na KiM, ali da je sada u Beogradu zbog zabrane ulaska na Kosovo koju su uvele prištinske vlasti.

Loading...

– Koristim ovu priliku da slavim u Beogradu, gdje je atmosfera dobra, ali, naravno, ne može da se poredi sa Gračanicom i Visokim Dečanima – smatra Gujon.

I njegovi prijatelji na KiM se nadaju već 20 godina da će imati bolje sutra, navodi Gujon i dodaje da imaju jaku vjeru i da se ne predaju.

– Oni su hrabri i pozitivni, idu napred, ne kukaju. Oni su pravi primjer kako treba da se ponašamo kada nam je teško – ističe francuski humanitarac.

Vaskrs je uvijek praznik nadanja i vjere, jer poslije Velikog petka, koji je najtužniji dan u godini, kad se misli da je sve gotovo, dođe nedjelja kada je vaskrsenje i novi početak, kaže Gujon.

Kaže da nema nema novih naznaka kada će zabrana biti ukinuta, ali da se nada da će taj problem biti riješen.

Obratio se, kaže, svima, dobio podršku Eparhije raško-prizrenske i države, a bio je primljen u ambasadi Francuske u Beogradu.

“Znam da je francuska ambasada u Prištini izdala demarš prištinskim vlastima”, navodi Gujon.

Zabrana je, kako ističe, svakako politička odluka, jer nema razloga da se blokira ulazak humanitarcu.

Međutim, ona ga nije spriječila da se bavi humanitarnim radom, pa je prije nekoliko dana njegova organizacija obnovila tri škole na KiM.

Gujon ističe da su za sedam godina obnovili 34 škole i u to uložili 700.000 evra, zahvaljujući francuskim porodicama koje su donirale novac.

Sljedeće akcije su proširenje farme za krave muzare i ljetovanje za djecu iz srpskih enklava, najavljuje francuski humanitarac.

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!