Sport

Lov na vizu za Eurobasket

Kvalifikacije za Eurobasket 2021. startuju danas, a košarkašice BiH za cilj će imati da se plasiraju među 16 najboljih selekcija Evrope, što bi bilo prvi put nakon 1999. godine. Za to će im biti potrebne najmanje četiri pobjede (možda i pet) u Grupi C, u kojoj se još nalaze Rusija, Švajcarska i Estonija.

Na otvaranju kvalifikacija “zmajice” čeka najteži posao i gostovanje kod Rusije. U najavi FIBA na njenom zvaničnom portalu od 33 reprezentacije koje će se boriti za 14 mjesta koja vode na EP, BiH je stavljena na 11. mjesto, što u prevodu znači da je krovna evropska košarkaška asocijacija već vidi na narednom Eurobasketu.

“BiH je u prošlim kvalifikacijama propustila priliku da zaigra na EP, a sada imaju novu s obzirom na to da će se sjajnoj Marici Gajić pridružiti zvijezda WNBA Džonkel Džons. To sigurno znači da mogu kod kuće i u gostima savladati Švajcarsku i Estoniju. Osim toga, susreti protiv Rusije, posebno kod kuće, mogu predstavljati veliku priliku”, stoji u FIBA najavi.

Izabranice Gorana Loje već nekoliko dana se nalaze u Rusiji, gdje se pripremaju za okršaj protiv selekcije koju FIBA vidi kao nekoga ko će najlakše osvojiti prvo mjesto. Istaknuto je da se Rusija prije svega nalazi na papiru u najlakšoj grupi, te je zbog toga stavljena na prvo mjesto. Lojo je uoči kvalifikacija priznao da je Rusija veliki favorit grupe, te da je realnije da BiH šansu traži kao jedna od pet najboljih drugoplasiranih reprezentacija. Utakmica između Rusije i BiH igra se danas, s početkom u 16 sati, uz direktan prenos na BHT 1. Tri dana kasnije bh. košarkašice će u Sarajevu ugostiti Švajcarsku (20).

Kada su u pitanju ostale selekcije iz regiona, prema istom izvoru mjesta na smotri najboljih selekcija Starog kontinenta trebalo bi da bude i za Srbiju, koja se nalazi u teškoj grupi sa Turskom i Litvanijom, te Sloveniju i Hrvatsku. Podsjetimo, kvalifikacije za EP 2021. godine igraju se od novembra ove godine do februara 2021. Devet pobjednika grupa i pet najboljih drugoplasiranih ekipa pridružit će se domaćinima Španiji i Francuskoj na završnici prvenstva.

Parovi 1. kola (četvrtak), Grupa A: Slovenija – Grčka (20.10), Island – Bugarska (21), Grupa B: Izrael – Švedska (18), Grupa C: Rusija – BiH (16), Švajcarska – Estonija (20), Grupa D: Rumunija – Danska (17), Italija – Češka (20.30), Grupa E: Srbija – Turska (17), Litvanija – Albanija (17.30), Grupa F: Poljska – V. Britanija (18.15), Grupa G: Belgija – Ukrajina (20.30), Portugal – Finska (22), Grupa H: Holandija – Mađarska (19.30), Grupa I: Letonija – Hrvatska (18.45), Njemačka – S. Makedonija (19).

Izvor

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!