Svijet

Financial Times: Alarm u EU zbog Rusije, hladan tuš za zapadni Balkan

LONDON – Britanski Financial Times (FT) u članku posvećenom samitu u Berlinu tvrdi da su njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Emanuel Makron nagovijestili zemljama zapadnog Balkana da su male šanse za njihovo brzo priključenje EU i da su im prenijeli da bi prvo trebalo da “srede situaciju kod kuće”.

Samit se, konstatuje istovremeno list, održao u trenutku kada je Brisel “uključio alarm” zbog sve veće uloge Kine i Rusije na zapadnom Balkanu.

Loading...

Makron je, napominje list, rekao da razumije da i drugi akteri “imaju svoje interese na Balkanu, ali da je jasno da su evropski interesi važniji”.

U tekstu pod naslovom “Hladan tuš Francuske i Njemačke na nade Balkana za brzo pristupanje EU”, FT navodi da je Makron bio fokusiran na neophodnost “političke stabilnosti” u regionu, navodeći da će Pariz pomoći u ključnim ekonomskim, socijalnim i bezbjednosnim reformama, kao i u reformama u oblasti vladavine prava, prije nego u procesu proširenja EU.

List navodi i da je njemačka kancelarka protiv bilo kakve ideje rješenja spora između Beograda i Prištine koja uključuje razmjenu teritorija, dok bi Vašington i Brisel podržali takvo rješenje.

FT dodaje, pozivajući se na navode analitičara, da su Merkel i Makron bili domaćini samita zbog zabrinutosti razvojem događaja u regionu, uprkos, kako ocjenjuje, uspjehu bez presedena u vezi sa postignutim sporazumom o imenu Sjeverne Makedonije.

EU, zaključuje FT, već dugo govori o mogućnosti ulaska zemlja zapadnog Balkana u taj blok kako bi podstakla ekonomski napredak i poboljšala širu regionalnu stabilnost.

Izvor

Ključne riječi
Loading...

Komentariši

Za napredne opcije komentarisanja, možete se prijaviti
avatar
  Obavještenja  
Obavijesti me o
Back to top button
Close
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!