Magazin

Nevesinjci krenuli pješke na Ostrog

Članovi Planinarsko-ekološkog društva “Zimomor” iz Nevesinja krenuli su pješke na pokloničko putovanje u manastir Ostrog. Petnaest mladića i devet djevojaka, uputili su se, na Vaskrs, iz Nevesinja ka najznačajnijem centru vjerskog hodočašća na pravoslavnim prostorima.

Četiri dana pješačenja, po hercegovačkim i crnogorskim vrletima-za hodočasnike ne predstvaljaju nikakvu poteškoću. Kiša i hladnoća, takođe. Kada su motiv vjera i ljubav prema najpoštovanijem svetitelju, prepreka, ni odustajanja nema.

“Deset godina hodočastim u slavu Svetog Vasilija. 25 nas je krenulo iz Nevesinja, da se poklonimo slava mu i milost, moštima našeg gorštaka, našeg Hercegovca, našeg svetitelja. Prvi dan smo noćili u Lakvcu, danas drugu noć na Koritima, sutra krećemo ka selu Trepča u Crnu Goru i četvrto veče stižemo u donji manastir”, rekao je Miloš Čovilo.

Do manastira Ostrog, najsvetijeg i najpoštovanijeg mjesta za pravoslavce, posebno Hercegovce zaputilo se i devet djevojaka. Problem nisu ni žuljevi, ni loše vrijeme, kažu, kad su ishodište sveto mjesto, i poklonjenje moštima Svetog Vasilija.

“Složni smo kao braća i sestre. Nemam zamjerni i put brzo prođe. Svi smo puni elana i kad je teško i kad pada i grmi i sijeva mi smo zajedno i složni smo”, dodala je Maja Mitrić.

Plan je da laganim hodom do Ostroga stignu 1. maja uveče. Na putovanju, kroz uglavnom opustejla sela, domaćini koje sretnu, ih zaustave, ponude odmorom, jelom i pićem.

“Ponude nas i rakijim i jelom i požele sreću jer nije baš često da sretnu hodočasnike. Idemo četiri dana i oko 150 kilometara pređemo. Danas je bilo napornije, nego inače, ali nastavljamo dalje”, istakao je Ilija Zubac.

U Koritima, kod Bileće, prenoćiće u napuštenoj školi, osušiti garderobu i zgrijati se toplom večerom. Ujutru nastavljaju put ka Ostrogu, uz molitvu i dobro raspoloženje, koje će ih pratiti do manastira. Kućama će se vratiti drugog maja i bližnjima donijeti blagodat svetog mjesta i molitvi izrečenih nad moštima Svetog Vasilija Ostroškog i tvrdoškog.

(RTRS)

Izvor

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!