Politika

Čubrilović: Tužno što za zločin u Dobrovoljačkoj nema osuđenih

​BANJALUKA – Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović istakao je da je obeshrabrujuće i tužno da 27 godina od zločina nad nevinim vojnicima JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu i dalje nema nijedne optužnice za ovaj ratni zločin snimljen u gotovo direktnom televizijskom prenosu.

Čubrilović smatra i da je obeshrabrujuće i tužno to što niko nije osuđen za ubistva nevinih mladih vojnika, koji su se mirno povlačili iz grada uz obećanje da im se ništa neće desiti, saopšteno je iz Narodne skupštine Republike Srpske.

Loading...

“Ni optužnica, ni presuda nema ni nakon što je Ustavni sud BiH 17. januara prošle godine prihvatio apelacije Bogdane Tomović, majke Zdravka Tomovića, i Gordane Gvozdenović, sestre Obrada Gvozdenovića, vojnika JNA koji su ubijeni 2. maja 1992. godine u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu, te naložio Tužilaštvu BiH da bez daljih odgađanja preduzme mjere s ciljem odlučivanja o pritužbama protiv naredbe o obustavi istrage od 17. januara 2012. godine u ovom predmetu”, naveo je Čubrilović.

On je, povodom obilježavanja 27 godina od zločina nad vojnicima JNA u nekadašnjoj Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu istakao da više od godinu dana javnost nema informacije da li je Tužilaštvo postupilo po naredbi Ustavnog suda BiH.

“To je još dokaz u nizu da se odluke pravosudnih institucija na nivou BiH donose isključivo na štetu Republike Srpske i da su samo institucije Srpske te koje treba da ih izvršavaju i sprovode, a u protivnom su suočene sa prijetnjama i sankcijama”, ističe Čubrilović.

On smatra da za BiH nema ni pomirenja, ni bolje budućnosti dok odgovorni za ratne zločine i njihovi nalogodavci ne budu kažnjeni.

“Dosadašnja praksa rada pravosudnih institucija, nažalost, pokazuje da za njih postoje malo manje i malo više odgovorni za zločine i da se posredstvom optužnica i presuda pokušava definisati karakter rata u BiH, po kojem bi isključivo Srbi trebalo da budu odgovorni, a Bošnjaci amnestirani”, naglasio je Čubrilović.

Predsjednik Narodne skupštine je istakao da je jasno da nema pomirenja bez suočavanja sa počinjenim zločinima i kažnjavanja odgovornih.

“Zato je na Sudu i Tužilaštvu BiH možda i najveća odgovornost za sudbinu ove zemlje. Do danas oni taj ispit nisu položili”, konstatovao je Čubrilović.

U Istočnom Sarajevu sutra će biti obilježeno 27 godina od stradanja vojnika JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu, kada su ubijena njih 42, ranjen 71, a 207 zarobljeno i mučeno u logorima.

Od 42 poginula vojnika JNA, njih 32 bili su Srbi, šestorica Hrvati, po dva Bošnjaka i Albanca.

Zločin u Dobrovoljačkoj ulici ni nakon 27 godina nije dobio sudski epilog.

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!