Društvo

Omarska: Incijativa stanovnika za vraćanje statusa opštine

Stanovnici Omarske pokrenuli su inicijativu da se ovoj mjesnoj zajednici, koja funkcioniše u okviru grada Prijedora, vrati status opštine, ukinut šezdesetih godina prošlog vijeka. Prvi koraci ka ovom cilju, već su napravljeni, a podrška je stigla i od najviših institucija Republike Srpske. Vraćanjem statusa opštine, poboljšali bi se uslovi života i spriječio odliv mladog i radno sposobnog stanovništva iz ovog mjesta.

Inicijativa za vraćanje statusa opštine Omarskoj ujedinila je stanovnike, privrednike ali i političke stranke ovog potkozarskog mjesta.

Loading...

Omarska, sa devet pripadajućih mjesnih zajednica, ima oko 11.500 stanovnika, i na njenoj teritoriji posluju neki od najvećih privrednih subjekata u prijedorskoj regiji.

Iz Inicijativnog odbora ističu da sve to ukazuje da postoje preduslovi da Omarska bude opština.

– Imamo sve preduslove da se ovdje stanovništvo zadrži, živi na ovom području, imamo teritoriju, ekonomske resurse…Suština se svodi na to da ono što je zarađeno ovdje da se tu i troši, kao i da stanovništvo koje živi ovdje odlučuje o načinu utroška tih sredstava – rekao je Ranko Smiljanić, predsjednik Inicijativnog odbora za formiranje opštine Omarska.

Željko Romanić, predsjednik Savjeta mjesne zajednice Omarska ističe da ovo mjesto već dugo čeka vodu i kanalizaciju, kompletnu infrastrukturu, što bi se, kako je istakao, riješilo vraćanjem statusa opštine Omarskoj.

Podršku inicijativi pružile su sve stranke sa područja grada Prijedora, ali i predsjednica Srpske Željka Cvijanović, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske, Nedeljko Čubrilović, srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik,

Podrška je, kako je rečeno, stigla i od prijedorske gradske Uprave. Prvi koraci su napravljeni – u toku je izrada elaborata o ekonomskoj isplativosti opštine Omarska, koji će biti završen do 10. juna. Na redu je pribavljanje saglasnosti stanovništva kroz prikupljanje potpisa.

– To je 30 odsto od ukupnog biračkog tijela koje negdje po popisu iznosi oko 11.500 stanovnika. Smatramo da bismo negdje između 3.500 i 4.000 potpisa trebali da skupimo u skladu sa zakonom – naveo je Branko Anđić, član Inicijativnog odbora za formiranje opštine Omarska.

Saglasni i mještani – vratite Omarskoj status opštine.

Anketirani mještani jedinstveni su u stavu da će dobijanje statusa opštine poboljšati infrastrukturu u Omarskoj i stvoriti bolje uslove za život mladih, kao i povećanje nataliteta.

Pozivu na promociju odazvali su se i neki od odbornika u gradskom Parlamentu, ali i poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

– Mislim da su na dobrom putu, i ponudili smo im se, i ja kao narodni poslanik, i moje kolege. SNSD im takođe stoji na raspolaganju svim svojim kapacitetom, koji nije mali, u smislu dobijanja pravnih dokumenata, smjernica, podrške… – rekao je Dražen Vrhovac, poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Inicijatori ističu da bi Omarska, ako sve bude išlo planiranom dinamikom, postala opština već početkom naredne godine.

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!