Politika

Višković zove i Čubrilovića: Mandatar planira da konsultuje i drugu struju DNS

Mandatar za sastav nove vlade Srpske Radovan Višković pozvaće na razgovor i predsjednika parlamenta Nedeljka Čubrilovića, koji predvodi grupa poslanika nepravosnažno isključenih iz DNS.

Na konsultacije sa Viškovićem juče su stigli predstavnici partija vladajuće koalicije, među kojima i lider DNS Marko Pavić. On je izjavio da nije bilo riječi o raspodjeli ministarstava, a prema nezvaničnim informacijama DNS će pripasti dva, umjesto sadašnja tri ministarstva.

Višković je poziv poslao na adresu DNS u trenutku kada je Pavić odlučio da isključi iz stranke Čubrilovića i još troje polanika DNS, koji su glasali za to da upravo Čubrilović opet bude predsjednik NSRS, a ne Duško Ivić.

Loading...

Međutim, izvori tvrde da će Višković imati razgovor i sa drugom strujom u DNS, koju predvodi Čubrilović i koja još zvanično nije isključena iz stranke jer će se svi žaliti Glavnom odboru. Moguće je da taj razgovor bude pod plaštom razgovora s predsjednikom NSRS oko pripreme sjednice parlamenta za izbor izvršne vlasti Srpske.

– Da li će to biti zvanični ili nezvanični razgovori, vidjećemo. Ali, Višković je svjestan odnosa snaga u DNS – tvrdi sagovornik.

U prilog tome ide i nedavno glasanje u Narodnoj skupštini gdje su upravo poslanici SNSD, protivno volji Pavića, izabrali Čubrilovića za prvog parlamentarca Srpske.

Nezvanično, jedan od ministara iz DNS u vladi RS trebalo bi da ostane Lejla Rešič, dok se za drugu poziciju još bore dvije struje u stranci.

Očekuje se da u novoj vladi najviše resora dobije SNSD – osam, a mogući ministri su Alen Šeranić za zdravstvo ili prosvjetu, Boris Pašalić ili Zoran Maletić za poljoprivredu, Srebrenka Golić, Zlatan Klokić, Darko Milunović, Dragan Lukač, a u igri je i Predrag Damjanović. Istovremeno, upitno je da li će ministar pravde Anton Kasipović dobiti ponovo neki resor.

Upravo je delegacija SNSD, na čelu s Miloradom Dodikom, juče prva stigla na sastanak s Viškovićem. Izjava za novinare nije bilo, ali je saopšteno da nova vlada treba da bude formirana u skladu s rezultatima proteklih izbora.

Osim SNSD i DNS, juče su na konsultacijama bili predstavnici SP, US i NDP, a kako nam je ranije potvrđeno, socijalisti računaju da će dobiti tri ministarstva – dva srpska i jedno za Bošnjaka. Zasad su potencijalni ministri lider stranke Petar Đokić i Zdenka Gojković.

Kako je objavljeno, Ujedinjena Srpska će za ministarku predložiti Nataliju Trivić, a što se tiče NDP nije sigurno da li će imati ministra ili direktora jednog od strateških javnih preduzeća.

Bošnjačko-hrvatska koalicija „Zajedno za BiH“ takođe je pokazala volju da uđe u vlast. Saznajemo da će danas Edin Ramić biti na konsultacijama s mandatarom i spekuliše se da će predložiti da njihov ministar preuzme resor trgovine i turizma Srpske.

Izvor
srpskainfo
Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!