Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Svijet

Tramp pozvao Orbana na radni sastanak 13. maja

​BUDIMPEŠTA – Američki predsjednik Donald Tramp pozvao je premijera Mađarske Viktora Orbana na “radni sastanak” 13. maja, saopšteno je danas u Budimpešti.

Na sastanku u Vašingtonu će se govoriti o pitanjima kao što su energetska bezbjednost, saradnja u oblasti odbrane, bilateralni odnosi i regionalna bezbjednost, napisao je na Twitteru portparol mađarske vlade Zoltan Kovač.

Jula 2016. godine, Orban je bio prvi nacionalni lider u Evropskoj uniji koji je podržao Trampa u američkoj izbornoj kampanji, preneo je AP.

Nakon što se vratio na vlast 2010. godine, Orban se suočio sa oštrim kritikama administracije bivšeg predsednka Baraka Obame zbog slabljenja demokratije i vladavine prava, uključujući i tokom posete tadašnje američke državne sekretarke Hilari Klinton Budimpešti.

U poslednjih nekoliko mjeseci došlo je do preokreta u odnosima SAD i Mađarske, otjelotvorenih, na primjer, u bilateralnom sporazumu o saradnji u oblasti odbrane koji je potpisan početkom aprila, i ranijim najavama o planovima Mađarske da kupi aemričke rakete srednjeg dometa kako bi se poboljšala vazdušnu odbranu zemlje, navela je agencija.

Ipak, američki državni sekretar Majk Pompeo upozorio je tokom posete Mađarskoj u februaru da “autoritarna Rusija nikada neće biti prijatelj slobodi i suverenitetu manjih nacija”, iako se Orban smatra jednim od glavnih saveznika ruskog predsjednika Vladimira Putina u Evropskoj uniji.

Izvor

Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button