Politika

Dodik: U Turskoj sam saznao da je Ivanić izdao Republiku Srpsku

Predsjedavajući predsjedništva BiH i srpski član, Milorad Dodik, u izjavi za medije govorio je o posjeti Turskoj gdje je kako kaže, u razgovoru sa Erdoganom o pridruživanju BiH NATO savezu saznao da je bivši član predsjedništva iz reda srpskog naroda, Mladen Ivanić, radio protiv odluke Narodne skupštine Republike Srpske o vojnoj neutralnosti.

Erdogan je upitao Mladena Ivanića šta ćemo sa Republikom Srpskom koja se protivi NATO savezu, Ivanić odgovorio “To je moj problem”.

U zvaničnoj posjeti Turskoj razgovaralo se o formiranju vlasti u BiH. Dodik tvrdi da mu je Erdogan nakon večere gdje se završila zvanična posjeta, rekao “molim vas što prije formirajte vlast”, prenosi ATV.

– Tada sam se obratio Džaferoviću i rekao mu, čuješ li ovo? – rekao je Dodik.

– Erdogan je to postavio kao najvažniji prioritet ovog trenutka u BiH. On smatra da je gotovo nemoguće da budu održavani regionalni sastanci lidera ako BiH ne formira vlast do kraja maja i da bi to prvo trebalo uraditi, a onda se baviti nekim drugim pitanjima – rekao je Dodik, koji je lider SNSD.

On je izjavio novinarima da SNSD ne uslovljava formiranje vlasti na nivou BiH.

– Politika uslovljavanja je veoma loša i udaljava nas od evropskog puta. EU je prije nekoliko dana u Briselu saopštila predstavnicima BiH da, ukoliko ne bude formirana vlast, nema ni mišljenja za dalji put BiH ka EU, a loše je i radi unutrašnjih odnosa koji će se komlikovati iz niza razloga. Dakle, spreman sam da završim priču o formiranju vlasti za dan, a nikakav MAP i uslovljavanja nećemo prihvatiti i nemamo namjeru da damo bilo kakav ustupak – naglasio je Dodik.

On je istakao da Republika Srpska želi formiranje vlasti na nivou BiH i očuvanje sistema, ali ne želi da je niko uslovljava za učešće u vlasti.

– Pozivam ove u Sarajevu da nas zovu ako hoće, ali ja ih sigurno neću zvati. Već sada rizikuju da BiH uđe u teške probleme, jer je jasno da hrvatski predstavnici u Savjetu ministara više ne rade, ne radi parlament i sam ću vidjeti na koju način ću prilagoditi djelovanje u Predsjedništvu BiH. Oni koji neće da formiraju vlast, i pored stava Erdogana, EU i nekih drugi važnih institucija, moraju biti svjesni da će to biti pogubno po status BiH – upozorio je Dodik.

Govoreći o sastanku u Berlinu, kome je prisustvovao predsjedavajući Savjeta ministara u tehničkom mandatu Denis Zvizdić, Dodik je ponovio da je problem u onima koji su ga pozvali, a ignorišu BiH.

– Kancelar Njemačke Angela Merkel je prije nekoliko godina rekla da je krah multietničkih društava, a u Berlinu je rečeno da je jedina šansa ovakvo društvo. To znači da za njih važi jedno, a za nas drugo. Naravno, Zvizdić je sa tim saglasan, pa je zato i pozvan, a ja nisam saglasan i zato nisam ni pozvan – rekao je Dodik.

Izvor

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!