Politika

Karadžić: Srbi da budu blagi i tolerantni prema Crnogorcima

Prvi predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić poručio je večeras Srbima u Crnoj Gori da budu blagi prema Crnogorcima jer oni trenutno imaju krizu identiteta, kao i da ih treba razumjeti i prema njima biti tolerantan.

– U Crnoj Gori nema sukoba među narodom jer su u Crnoj Gori većinski narod Srbi, a svi sukobi koji su trenutno u Crnoj Gori su dinastičke prirode i to je sukob dinastija – ocijenio je Karadžić, koji se putem telefona iz Haga uključio u tribinu u “Srpskoj kući” u Podgorici, na kojoj je prvi predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Momčilo Krajišnik govorio o stvaranju Republike Srpske.

On je istakao da je identitet naroda u Crnoj Gori srpski već 1.000 do 1.500 godina.

– Sada je došlo do krize identiteta i treba razumjeti te ljude, sa njima se treba ponašati blago, treba ih razumjeti. Nema nikakvog sukoba u narodu i sve će to doći na svoje mjesto – rekao je Karadžić i naveo da piše esej o identitetu i krizi identiteta, misleći na ličnost i krizu unutrašnjeg identiteta.

Prema njegovim riječima, Srbija je puna Srba iz Crne Gore.

– Srbi iz Crne Gore su napunili Srbiju i tu ne može biti sukoba između naroda jer smo mi jedno. Manite se dinastičkih podjela – naglasio je Karadžić.

On je poručio Srbima u Crnoj Gori da budu strpljivi, tolerantni i da imaju razumijevanja prema ljudima koji imaju krizu identiteta, dodajući da se identitet u jednom narodu stvara stotinama, a nekad i hiljadama godina.

Karadžić, koji se uključio u tribinu kada je Krajišnik rekao da je on /Karadžić/ najzaslužniji za stvaranje Republike Srpske, ponovio je svoje ranije tvrdnje da se država i djeca rađaju u krvi.

– Ako želiš da imaš nešto svoje i da bude tvoje, a to je država i dijete, da ne bude tuđe, ono se rađa u krvi – dodao je Karadžić.

Nakon što je Karadžić završio, prekidan aplauzima prisutnih na tribini u “Srpskoj kući”, Krajišnik mu je poručio da “prestane tamo da se izležava i dođe ovamo”.

– Imamo mnogo važnijih poslova – dodao je Krajišnik.

Akademsku tribinu organizovali su Srpski nacionalni savjet i Srpski informativno-kulturni centar “Sveti Sava”.

Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove u Hagu izrekao je 20. marta prvom predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću drugostepenu presudu kojom ga je osudio na kaznu doživotnog zatvora.

Izvor

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!